Obecny czas: Śro, 06.05.2026, 23:33

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 3 posty(ów) ] 
Ford Mustang Shelby GT 500 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jasło
Post Ford Mustang Shelby GT 500
Witam , jestem nowym użytkownikiem tego forum więc w moim pierwszym poście chciałbym zamieścić coś o samochodzie który jabardziej mnie fascynuje, mianowicie Shelby GT 500:
GT-500 zbudowany był na bazie Mustanga Fastback'a. Silnik był całym sercem auta: aż 7 litrów pojemności skokowej. Oczywiście ułożony był w układzie V8. Ford podawał bardzo zaniżoną moc- 335 KM. W rzeczywistości było to blisko 550 KM pod maska, wykonaną z włókna szklanego. Już wtedy wiele ludzi uznało że ten samochód jest niesamowity. Pod koniec lat sześćdziesiątych w których był produkowany osiągał niesamowite wyniki. Wyścig na 1/4 kończył po około 13.5 sekundy, rozwijając prędkość 106 mph. Prędkość maksymalna oscylowała w granicach 240 km/h. Gdy zatrzymywał się na skrzyżowaniu wszyscy się za nim oglądali. Jego silnik mruczał niczym dziki kot. Oczywiście dopóki nie zapaliło się zielone. Słowo Shelby w nazwie GT-500 zawdzięcza Carollowi Shelbyemu . Był to kierowca wyścigowy pochodzący z Teksasu. Niegdyś wygrał on dla Aston Martin'a wyścig na torze Le Mans,oraz zajmował się wkładaniem silników Forda V8 do brytyjskich samochowdów spod znaku AC. Auta te znane są do dziś pod nazwa AC Cobra z roku1965, które z silnikiem 427 V8 mógł rozpędzić się do 100km/h i zatrzymać w 10 sekund. Gdy Ford dowiedział się co robi Shelby poprosił go, aby pomógł im skonstruować mocny wyczynowy samochód. Shelby zmodyfikował nieco zawieszenie , dołożył 15 calowe koła, przemodelował bryle Fastback'a, dołożył monstrualny silnik oraz dodał ładne lakiery i dał Fordowi model GT-500 Shelby. Mustang Shelbyego był wszystkim tym czym nie była Cobra. GT-500 miał podnoszone boczne szybki, wspomaganie kierownicy, ogrzewanie oraz radio stereo z magnetofonem. Cobra zaś była dostępna tylko w otwartej wersji nadwoziowej typu roadster, bez okien bocznych z tandetnymi plastikowymi kurtynami, bez zamków w drzwiach, z małym bagażnikiem, no i wiatrem prosto w twarz (taką historię słyszałem że właściciele tego modelu mieli problem z dziurkami w nosie ponieważ że tak powiem obrzydliwie ,gromadziło się tam wiele kóz :D). Samochód pomimo swej długiej już przecież historii wciąż ma wielu zwolenników. Tworząc Gt-500 Shelby, Ford wyznaczył nowy kierunek w motoryzacji. To co mnie cieszy w Shelby GT 500 to ten niesamowicie głośno/pzyjemny ryk silnika, obdarzam ten samochów niesamowitym respektem, jest to autko pełne pozytywnej agresji , jest historią ma ponad 40 lat a wciąż zachwyca, czyste rzemiosło nie jakiś bajer z setkami kabelków w środku, poprostu dzieło sztuki:)
A tutaj kilka zdjęć:
Image
Image
Image
Image
Oraz dane techniczne :
- Silnik :V8 ,OHV umieszczony z przodu, napęd na tylne koła, chłodzony wodą, stopień sprężania: 10.5:1 stalowy blok
- Pojemność: 7015 cm3
- Moc Maksymalna: 355 KM / 5400 obr./min
- Maks. Moment Obrotowy: 570 Nm / 3200 obr./min
- V-Max: 240 km/h
- Przyspieszenie: (0-100 km/h) 6,7 sec
- Skrzynia BiegĂłw: 4-biegowa manualna
- ZuĹĽycie Paliwa: -Minimalne: 11 l/100km -Ĺšrednie: 16 l/100km
- Wymiary, masa:
*Długość całkowita: 4739 mm
*Szerokość całkowita: 1800 mm
*Wysokość całkowita: 1310 mm
*Rozstaw osi: 2743 mm
*Rozstaw kół przednich: 1473 mm
*Rozstaw kół tylnych: 1473 mm
*Pojemność zbiornika: 68 litrów
*Prześwit całkowity: 167 mm
*Masa własna: 1490 kg
- Stosunek Masy Do Mocy: 0.24 bhp/kg
- Przełożenie:
* 0-30mph 2.8sec
* 0-40mph 4,0sec
* 0-50mph 4,9sec
* 0-60mph 6,7sec
* 0-70mph 8,1sec
* 0-80mph 11,8sec
- Proporcje BiegĂłw:
*pierwszy: 2.32:1
*drugi: 1.69:1
*trzeci: 1.29:1
*czwarty: 1.00
- Przełożenie Dyferencjału: 3.25:1
- Pojemnośc Układu Chłodzenia: 5 litrów
- Podwozie: Rama Spawana
- Nadwozie: Karoserai ze stali i włókna szklanego
- Promień Skrętu: 11,5 m

No to chyba tyle, zapraszam do wymieniania opini.

Śro, 05.12.2007, 22:32
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Samochód: Uno / Saab 900 2.0T
http://samochodyswiata.pl/viewtopic.php ... 00&start=0
na przyszłośc użyj wyszukiwarki i nie zakładaj nowych tematów

Śro, 05.12.2007, 22:41
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jasło
kurr wpisywałem kilka razy i wyszukało mi tylko cos Mustang vs cos nie pamiętam, ok wykasujcie.....

Śro, 05.12.2007, 22:46
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 3 posty(ów) ]