Obecny czas: Czw, 14.05.2026, 22:56

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Licencja rajdowa ? 
Autor Wiadomość

Post Licencja rajdowa ?
Ciekawy jestem w jaki sposób zdobyć licencje rajdową ?
Ile to kosztuje ?
Jestem z poznania.
Jakie sÄ… wymogi ?
No i czy warto ?
Co to jest WT oraz WTJ ?

Czw, 04.01.2007, 22:45

Miejscowość: Ligota Rybińska
Jeżeli mówisz o licenciji rajdowej "K", to najpierw musisz ukończyć, 6 w rok lub 8 w 2 lata, imprez Konkursowej Jazdy Samochodem(KJS) z wynikiem nie gorszym niż 125% wyniku zwycięzcy klasy w której startowałeś(możesz startować w różnych klasach, nie musisz wszystkich KJS zaliczać w tej samej).

Żeby starać się o licencjie musisz być członkiem Automobilklubu lub Klubu zrzeszonego w Polskim Związku Motorowym(PZM), możesz się zapisać do klubu kiedy zechcesz, przed zaliczeniem KJS, po lub w trakcie(osobiście polecam przed, czasem są zniżki na wpisowe i nie trzeba po potwierzdzenia latać).

Jak już jesteś w klubie, to bierzesz wnioski i zbierzasz potwierdzienia udziału w KJS od jego organizatora, robisz badania lekarskie(nie łatwe), przechodzisz szkolenie i składasz kompletne papiery do klubu z wnioskiem o wydanie licencji, klub zkłada je z opinią do ZO PZM i ustalają ci egazmin.

Jak wszystko zdasz i zaliczysz pozytywnie to masz licencje.

Koszt jednego startu w KJS(startowałem FORDami z silnikiem 1.6 CVH), którego trasa ma do 100km i wpisowe oscyluje w granicy 100zł(w większości KJS na dolnym śląsku jest tyle wpisowego) to około250zł, nie licząc dojazdu i ewentualnych awari.

Badania lekarskie i wydanie licencji też kosztuje ale nie pamiętam dokładnie ile, ale badania coś koło 100zł a licencja koło 300zł.

Koszt zrobienia licencji to przy dobrych wiatrach około 2000zł ale jak nie masz zamiaru startować w RSP PZM to nie warto, a jeśli zrobisz licencje i zaliczysz choć jeden ciekawy rajd Pucharu PZM to nie zapomnisz tego do końca swoich dni więc chyba warto.

WT i WTJ to licencje wyścigowe a nie rajdowe, ale posiadając taką licencje możesz startować w rajdach jako pilot(i tylko jako pilot!!!).

W Poznaniu i okolicach jest kilka KJS, ale jak chcesz to wybierz się na Dolnyśląsk, Małopolske, do Łodzi lub w okolice Torunia(niebezpiecznie ale ciekawie) tam możesz poczuć emocje i nie będziesz kręcił się w koło trzepaka.

Jaki masz samochĂłd?

http://www.pzm.pl/sporty.asp?ID2=menu_r ... aminy.html

pod tym linkiem masz większość regulaminów, jak je przeczyatasz to bedziesz wiedział dużo więcej.

http://www.automobilklub.org/

a to link do strony naszego klubu, w galeri jest kilka fajnych zdjątek i jakieś filmik też są, może Cię to bardziej zachęci.

Mam nadzieje że dołączysz do grona "chorych ludzi którzy pędzą na złamanie karku" jak to o nas wszędzie mówią(i mają racje :twisted: :twisted: :twisted: ).

Pozdrawiam, Sylwek Ziętek

Pią, 05.01.2007, 11:51

Co do samochodu to mam opla Astre II 1.6
Myślałem zeby zapisać się na jakiś kurs bezpiecznej jazdy,jazda w poślizgu ....
Co o tym myślicie ?
Chciał bym jeździć na torze ,nie koniecznie się ścigać .... bo samo prawo jazdy mnie już nie bawi :D

Sob, 06.01.2007, 16:02
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ]