Dział o wszystkich sportach samochodowych
Wyślij odpowiedź

Nie, 08.10.2006, 16:29

Czyżby wszyscy nowi i starzy miłośnicy tego sportu zapomnieli dzisiaj o GP Japonii, które odbyło się wczesnym rankiem ? :twisted: Niestety z bólem serca musze przyznać, że i ja kolejnego wyścigu nie widziałem w całości :cry: :/ :roll: :oops: Ostatnio mam wiele spraw na głowie i zapomniam wiele rzeczy :roll: Widziałem ostatnie 11 kółek, jednak z tego co czytałem nie było to jakiś za ciekawy wyścig ;) Żal troche Schumachera, szanse na 8 tytuł mistrza świata są już tylko teoretyczne :roll: Schumi musiałby w ostatnim wyścigu tego sezonu czyli podczas GP Brazyli pojechać na 100 % swoich możliwości i dojechać do mety na pierwszym miejscu, a Alonso musiałby albo w ogóle nie ukończyć tego wyścigu albo po prostu zająć conajmniej 9 miejsce :wink: Bowiem Alonso ma teraz 126 pkt. a Schumacher 116 pkt. . Renault prowadzi znów równiez w klasyfikacji konstruktorów wyprzedzając o 9 pkt. Ferrari. Ostatni wyścig będzie bardzo zapewne bardzo pasjonujący i na pewno go nie przegapie bo transmisja na żywo będzie o 19 ;) Nie pozostaje więc nic innego jak czekać do 22 października . A teraz wyniki dzisiejszego GP Japonii.
Image
Image

Źródło: f1.com

Śro, 11.10.2006, 19:23

Ja niestety nie miałem okazji oglądać transmisji ale znalazłek "kilka" fotek z Japan GP :)
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
(c)freenet.de

Sob, 21.10.2006, 9:20

Image
Taka jest wizja bolidu BMW Sauber na 2007.Jednak wykonał ja grafik niezwiązany z tym teamem F!1 i chyba marne sznase by coś takiego powstało chociaż osobiscie chciałbym zeby w takim bolidzie Kubica wygrał swoje pierwsze GP.
(c)www.f1wm.pl

Sob, 21.10.2006, 9:51

I mała ramóweczka przed ostatnim tegorocznym wyścigiem

Dzisiaj (21.10.2006) TV4

12:30 Grand Prix Brazylii SkrĂłt z sesji treningowych
19:00 Grand Prix Brazylii Kwalifikacje

Zapraszam też na program w telewizji Discovery pt. Kulisy stajni Formuły 1 o godz. 21:00

Jutro (22.10.2006) TV4

17:00 Formuła 1 podsumowanie sezonu
18:00 OkrÄ…ĹĽenie toru z Robertem KubicÄ…
18:45 Grand Prix Brazylii

I dobra wiadomość o której już zapewne wszyscy wiedzą ;) Robert Kubica w sezonie 2007 będzie startował już na stałe w zespole BMW Sauber.

Sob, 21.10.2006, 19:39

Wyniki kwalifikacji Gp Brazyli
Image
Image

Troche żal Schumachera, jeśli to jakieś powazniejsze kłopoty z jednostką napędową i będzie konieczna wymiana silnika do jutrzejszego wyścigu to cofną go o 10 pozycji i szanse na wygraną, a co dopiero na 8 tytuł mistrza świata będą już naprawde bardzo minimalne choć już teraz szanse na tytuł są nikłe :roll: Całkiem dobra pozycja naszego rodaka.

Sob, 21.10.2006, 19:43

i bardzo dobrze. starczy mu wygranych. a bmw znowu sie uczepiło pozycji 8 i 9 :twisted:

Sob, 21.10.2006, 22:45

Kobi napisał(a):choć juĹĽ teraz szanse na tytuĹ‚ sÄ… nikĹ‚e

Dokładnie Alonso jutro bedzie "spokojnie" jechał wy znależc sie bez problemu w ósemce

Sob, 21.10.2006, 22:58

bartez84 napisał(a):DokĹ‚adnie Alonso jutro bedzie "spokojnie" jechaĹ‚ wy znaleĹĽc sie bez problemu w Ăłsemce

No chyba, ze buchnie mu silnik w czasie takiej spokojnej jazdy :twisted: Choć nawet w takiej sytuacji Schumi musiał by dać z siebie 200 % aby znaleść się na pierwszej pozycji. Podczas kwalifikacji Schumacherowi zepsuła się bodajże pompa paliwa więc raczej nie cofną go o 10 pozycji takźe jutro będzie startował z 10 pozycji, zapewne i z 10 pozycji trudno będzie mu się przecisnąć na 1. Apropo silników i wybuchania Giancarlo Fisichella jeździł dzisiaj już w bolidzie wyposaźonym w nową jednostkę Renault. Alonso jej nie otrzymał z obawy właśnie czy podczas jutrzejszego wyścigu nie zdarzy się nic złego - czytaj awaria jednostki. Wolą nie ryzykować dlatego Alonso ma sprawdzoną jednostkę napędową, a Giancarlo nowo opracowaną... ;) Już tylko 19 godzin do ostatniego wyścigu :mryellow:

Nie, 22.10.2006, 10:26

Wizje bolidĂłw McLarena i Ferrari na 2007 rok:
McLaren:
Image
i Ferrari:
Image
Te wizje mimo ze są piekne tak jak i ta wcześniejsza BMW Saubera bedą miały chyba mało wspólnego z bolidami na rok 2007
PS.Dobry dział czy lepiej by było w prototypach.???

Nie, 22.10.2006, 12:18

polac napisał(a):PS.Dobry dziaĹ‚ czy lepiej by byĹ‚o w prototypach.???

Dobry, chociaż to tylko wizje kogoś uzdolnionego i mogą nie mieć zupełnie nic wspólnego z przyszłością ;P

Już tylko 5 godzin do wyścigu :)

Nie, 22.10.2006, 17:12

Kobi napisał(a):JuĹĽ tylko 19 godzin do ostatniego wyĹ›cigu

Kobi napisał(a):JuĹĽ tylko 5 godzin do wyĹ›cigu

Alez nie mozesz sie doczekac :> :D

Nie, 22.10.2006, 17:52

no i niecałe 10 minut

jakby ktoś niemiał możliwości oglądania transmisji w TV można śledzić czasy na http://www.formula1.com/race/livetiming/769.html

niech wygra lepszy !

Nie, 22.10.2006, 19:39

Massa wygrał w swojej ojczyźnie, Alonso mistrzem świata, a Renault mistrzem wśród konstruktorów :mryellow:

Oficjalne wyniki ostatniego GP w tym sezonie :)
Image
Image

Mój komentarz do wyścigu i końca sezonu może jeszcze dzisiaj, a może dopiero jutro ;)

Nie, 22.10.2006, 19:58

Schumacher pokazał klase. szkoda roberta i nicka coś niedobrego działo sie z BMW to było widać.

ps. mieliście głos na tv4??

Nie, 22.10.2006, 21:14

Dr.West napisał(a):ps. mieliĹ›cie gĹ‚os na tv4??

A Ty nie miałeś ? Może ściszyłeś tv, a nie wiedziałeś o tym :P

Jeśli chodzi o wyścig ... to wielkie najpierw gratulacje dla Felipe Massy. Wywalczył wczoraj pol position znakomitym wynikiem poniżej minuty 11 sekund ustanawiając nowy rekord toru, który wcześniej należał do Rubensa Barrichello. Dzisiaj znakomicie pojechał podczas wyścigu, prowadził praktycznie przez cały wyścig nie licząc zjazdów na pit lane, ale to logiczne, że traci się swoją dotychczasowa pozycje. To znakomity kierowca, co najlepsze widać było jak się cieszył po wyścigu, właściwie bardziej od Alonso, który w końcu został po raz drugi z rzędu mistrzem świata F1 :lol: Massa zrobił też cudowny prezent swoim rodakom ;)
Myślałem, że początek wyścigu będzie liczniejszy jeśli chodzi o wypadki/ kolizje choć z drugiej strony pewnie każdy chciał dojechać do mety ostatniego wyścigu więc był ostrożny. O pechu zespołu Williams-Cosworth i trochę nie rozwadze Nico Rosberga nie musze chyba nikomu mówić. Kolizja bolidów tego samego teamu na pierwszym okrążeniu to nic jak wielki pech zespołu. Rosberg stracił przedni spojler uderzając w kolegę z zespołu Marka Webbera, który stracił w całości tylny spojler, jazda takimi bolidami była wręcz niemożliwa, brak docisku równa się brakowi przyczepności stąd skończyło się to jak skończyło. Rosberg z całkiem dużą siłą przypierdzielił ;) w bandę bo bolid był strasznie zniszczony, a ponieważ na torze pozostało wiele szczątek bolidu na tor musiał wyjechać safety car, który zjechał na 5 okrążeniu. Apropo nieładu na torze, widzieliście podczas okrążenia na torze ile śmieci się walało :? Wyglądało jakby ktoś konfetti na tor wyrzucił, jakiś worek plastikowy też się znalazł na torze, który w późniejszym czasie trafił pod bolid Kubicy ;) Żenada, krótko mówiąc :twisted: Przy okazji tego zespołu, w przyszłym sezonie nie będą już korzystać z jednostek Coswortha.. Nikt nie będzie już korzystał z jednostek Coswortha :roll: Po 38 latach Cosworth odchodzi z F1.
Pora na kilka słów o Schumacherze ;) Co by nie mówić miał nikłe szanse na 8 tytuł mistrza świata. Nawet gdyby dojechał na pierwszym miejscu na nie wiele by się to zdało bo Alonso musiał by dojechać na 9 pozycji albo wcale nie dojechać... jednak dało się zauważyć, że Schumacher trochę wierzył, że jeszcze ma szanse, albo po prostu chciał pokazać swoje umiejętności podczas ostatniego wyścigu w swoim życiu. 5 okrążeń po mecie był już 4 pozycje wyżej ! Kto wie jakby potoczył się los wyścigu gdyby nie pech, który od kilku wyścigów podążał za Schumacherem. Pęknięta lewa tylna opona po wyprzedzeniu Fischelli, właściwie nie wiadomo jak to się stało, czy Fischella uderzył nieco przednim spojlerem w oponę bo i takie pogłoski chodzą czy po prostu złapał kapcia na tarce. Spadł na ostatnią pozycje, a do mety dojechał na 4 pozycji. To świadczy nie tylko jak dobry jest bolid Ferrari, ale jaki talent posiada ten kierowca i chęć do wygrania wyścigu ;) Pięknie walczył :) Miał nawet kilka razy najlepszy czas okrążenia :mryellow: Dla przypomnienia było to jego 250 GP w F1.
Kolejny pechowy zespół w tym wyścigu - Toyota. Podobno największy budżet w F1, bardzo dopracowane bolidy, a tu taki knyf i oba bolidy miały awarie :roll: Nawet nie wiadomo z jakiego powodu bo realizator chyba dzisiaj pijany był i pokazywał czasem mało ciekawe sytuacje gdy na torze działy się ciekawsze rzeczy ;)
Kilka okrążeń po pechu Toyoty odpadł też David Coulthard z Red Bulla. Zjechał na pit lane, mechanicy podnieśli bolid i zaczęli coś robić z podwoziem. Widocznie była to jakaś poważniejsza usterka bo po chwili zjechał do boksu .
Kolejna sytuacja, której nie byli pewni nawet komentatorzy z TV 4 to kolizja między naszym rodakiem, a Scotem Speedem z Toro Rosso. Był pokazany tylko urywek jak na 30 okrążeniu bodajże na pierwszym zakręcie toru. z bolidu Kubicy urwał się jakiś element pakietu aerodynamicznego i tyle... realizator znów zasapał ;) Co ciekawe Heidfeld 8 okrążeń bo kolizji Kubicy i Speeda zjechał do boksu na wymianę przedniego nosa, jestem ciekaw gdzie on go uszkodził :roll: Później 16 okrążeń przed metą najpierw wypadł z toru, a 7 okrążeń przed meta miał groźnie wyglądający wypadek, kto wie z jakiego powodu obróciło go najpierw na prostym odcinku toru, a później wyleciał z toru i przywalił w bandę niech mnie oświeci bo znów nie można było tego wywnioskować tego z relacji ... :roll: Hmm z toru wyleciał też z tego co pamiętam Fisichella w starciu z Schumacherem, najpierw Giancarlo miał błąd na dohamowaniu, a później wypadł z toru i Schumacher to wykorzystał... ;) To by było chyba na tyle :P Trochę mało napisałem o Alonso chociaż to mistrz świata, ale co można napisać jechał praktycznie bezbłędnie, jego celem było po prostu dojechanie do mety ;) Jakby mi coś jeszcze na myśl przyszło to napisze to :) Kolejny wyścig już za ...5 miesięcy :twisted: :roll:

P.S Mógłby jakiś mod zmniejszyć obrazki Polaca bo sa w nieregulaminowym rozmiarze :roll:

Temat o sezonie 2007 w Formule 1 juĹĽ w przygotowaniu :)

Nie, 22.10.2006, 21:27

nie miałem i nie mam nadal ale jak patrze to na kilku kanałach nie ma głosu.

a kiedy będzie koronacja alonso i reszty??

Pon, 23.10.2006, 20:02

Kobi napisał(a):Kolejna sytuacja, ktĂłrej nie byli pewni nawet komentatorzy z TV 4 to kolizja miÄ™dzy naszym rodakiem, a Scotem Speedem z Toro Rosso.

Akurat nie ogladalem na TV4, ale tam gdzie ogladalem to pokazali potem zblizenie tego kontaktu w zwolnionym tempie i okazalo sie ze to Heidfeld (mimo, ze podpis byl Kubica)

Jezeli chodzi o sezon to dobrze chyba, ze sie skonczyl bo co dwa tygodnie od ponad pol roku mialem cale weekendy wyjete z zycia :) Czas troche odpoczac. Chociaz i tak pewnie bede skakal po kanalach za dwa tygodnie czy nic nowego nie pokazuja :D Rzeczywiscie troche szkoda Schumachera. Mimo, ze nigdy nie bylem jego fanem (Kimi rules!!!) to ponad wszystko nie cierpie Alonso. No ale coz... Schumacher i tak co zdobyl to jego i ciezko bedzie to przeskoczyc dla kolejnych mistrzow. No i tak jak napisales szkoda tez Coswortha bo podsumowujac wszystkie osiagniecia w F1 nie byl az tak dalego za Ferrari.

Kobi napisał(a):Temat o sezonie 2007 w Formule 1 juĹĽ w przygotowaniu :)

Dobrze, ze ktos znowu bedzie mial troche czasu prowadzic ten temat.
Ostatnio edytowany przez horch, Czw, 24.05.2007, 22:04, edytowano w sumie 1 raz

Pon, 23.10.2006, 20:44

horch napisał(a):szkoda tez Coswortha bo podsumowujac wszystkie osiagniecia w F1 nie byl az tak dalego za Ferrari.

faktycznie szkoda, ale z tym "nie tak daleko" to mnie rozbawiłes

polecam to: http://www.f1ultra.pl/encyklopediaf1/records.php

Wto, 24.10.2006, 6:01

Mac_Abra napisał(a):
horch napisał(a):szkoda tez Coswortha bo podsumowujac wszystkie osiagniecia w F1 nie byl az tak dalego za Ferrari.

faktycznie szkoda, ale z tym "nie tak daleko" to mnie rozbawiłes

A co takiego jest w tym smiesznego. Kilkanascie zwyciestw mniej to nie jest jakas tam powalajaca roznica. Silniki Coswortha byly uwazane za najlepsze w historii F1

Mac_Abra napisał(a):polecam to: http://www.f1ultra.pl/encyklopediaf1/records.php

Znam ta strone bardzo dobrze ale nie bardzo wiem co mam tam zobaczyc odnosnie tego tematu.

Pon, 27.11.2006, 15:17

16 stycznia nastąpi oficjalna prezentacja teamu BMW Sauber i nowego F1 07 - podobnie jak w tym roku, zespół wybrał na miejsce uroczystości Walencję. Po prezentacji samochód zaliczy pierwsze okrążenia na Circuit Ricardo Tormo.

Zespół Roberta Kubicy przeprowadzi swój "launch" tuż po McLarenie, który zapowiedział trzydniową imprezę w Walencji, od 14 do 16 stycznia.
Wyślij odpowiedź