Obecny czas: Śro, 10.06.2026, 16:17

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
2010 Renault Wind 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mrągowo
Samochód: Opel Astra G Sedan
Post 2010 Renault Wind
Mały roadster francuskiej marki zadebiutuje już w marcu na wystawie samochodowej w Genewie. Po raz pierwszy Renault Wind pojawił się, wówczas jeszcze jako model koncepcyjny, przed sześcioma latami, również na targach genewskich. Jak widać, dość długo kazał na siebie czekać. Po premierze na marcowej wystawie w Genewie, z początkiem lata trafi do salonów sprzedaży w całej Europie.

Renault Wind jest małym, dwumiejscowym roadsterem, którego dach składa i rozkłada się w 12 sekund. Będzie więc jednym z najmniejszych modeli dostępnych w Europie, które oferują możliwość jazdy pod gołym niebem. Pod tym względem będzie konkurował z takimi modelami jak Mazda MX-5, Daihatsu Copen czy Peugeot 207 CC. Technologicznie Wind bazuje na modelu Twingo, korzysta z tej samej platformy podłogowej, jednak jest od niego o 230 mm dłuższy (3,83 m długości). Ma też podobną, choć z kilkoma elementami odróżniającymi, przednią część nadwozia. Za to niemal całkowicie różni się we wnętrzu, które wykończone zostało w znacznie lepszym stylu korzystając z rozwiązań większych modeli w gamie.

Ciekawostką jest, że bez względu na to, czy dach będzie złożony, czy rozłożony, pojemność bagażnika jest identyczna i wynosi 270 litrów, co jest wielkością o 40 litrów większą niż w Twingo.

Renault jeszcze nie zdradza oficjalnie, jakie silniki będą dostępne wraz z modelem Wind. To i pozostałe szczegóły techniczne zostaną ogłoszone podczas premiery modelu, jaka odbędzie się 2 marca. Nieoficjalnie jednak wiadomo, iż pod maskę trafią dwa mocniejsze silniki benzynowe z Twingo - z wersji GT (1,2 100 KM) oraz RS (1,6 133 KM). Najprawdopodobniej nie zabraknie także 1,5-litrowego diesla.

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
autoblog

Wto, 02.02.2010, 11:47
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kozy k. Bielska-Białej
Samochód: '83 Fiat 126p
Post Re: 2010 Renault Wind
Całkiem zgrabny i dość oryginalny. Podoba mi się. Ciekawe jak będzie z ceną.

Wto, 02.02.2010, 11:50
Awatar użytkownika

No no no, wygląda naprawdę przyzwoicie, baa jest bardzo ładny, silniczek tez niczego sobie, ciekawe jaką cenę dadzą na niego.

Wto, 02.02.2010, 12:10
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Samochód: Opel Astra II
Bardzo oryginalnie zaprojektowany, można powiedzieć zupełna nowość na rynku. 2 częściowy dach znacznie wydłużył tył choć jakoś specjalnie nie wpłyneło to na design auta. Na zdjęciu gdzie widać centralnie tył wygląda niesamowicie dobrze i zadziornie, jak spojrzymy na zdjęcie pod kątem to tylne lampy wydają się nieco zbyt duże ;) Sądze, że będzie to raczej niszowe auto które nieczęsto będzie można spotkać na drodze. Zastanawiam się czy w ogóle będzie oferowany w Polsce. U nas roadstery bez bagażnika nie cieszą się dużym powodzeniem - patrz Opel GT ;)

Wto, 02.02.2010, 12:20
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Samochód: Włoski
Wyglada fajnie, dobrze ze silniki maja jakas konkretniejsza moc, a nie 1.2 60 koni :wink: Czekam na wiecej zdjec :>

Why can't we just love everybody and judge them by the car they drive?

Wto, 02.02.2010, 12:35
Awatar użytkownika

Miejscowość: Stalowa Wola / Lublin
Samochód: e46 coupe
Całkiem sympatyczna popierdółka im wyszła :)

Wto, 02.02.2010, 13:12
Moderator
Awatar użytkownika

Miejskie autko z jajem. W ciepłym klimacie coś wspaniałego ;)

Wto, 02.02.2010, 13:30
Awatar użytkownika

Na początku byłem sceptycznie nastawiony do tego auta, ale teraz strasznie mi się podoba. Ogólna koncepcja przypomina mi lekko Tigrę, tyle że ta nie była c-c :wink:

Wto, 02.02.2010, 14:36
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław
Całkiem niezłe autko im wyszło. Pozostaje czekać na jakieś ceny :wink:

Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem!!

Wto, 02.02.2010, 14:42
Awatar użytkownika

Cytuj:
Szum drzew, śpiew ptaków, ciepło słońca i wiatr we włosach. Wszystko to zapewnić może jedynie posiadanie kabrioletu. Właśnie teraz, gdy przez okna atakują nas zaspy śniegu, wielu fanów motoryzacji marzy zapewne o letniej przejażdżce samochodem bez dachu. Z myślą o nich firma Renault opracowała samochód, którego premiera odbędzie się już 2 marca na salonie w Genewie. To niewielki kabriolet o nazwie wind. Dwumiejscowy roadster-coupe, jak zwykło określać się tego typu pojazdy, ma 3,83 m długości. Auto wyposażono w metalowy, elektrycznie sterowany dach, który złożyć można w zaledwie 12 sekund.
Co ważne, inżynierom udało się wygospodarować monstrualną, oczywiście jak na tę klasę pojazdu, przestrzeń bagażową, która niezależnie od pozycji dachu wynosi aż 270 litrów. Wprawdzie Renault milczy na temat rozwiązań konstrukcyjnych, ale można być niemal pewnym, że samochód zbudowano w oparciu o podzespoły niezbyt popularnego w naszym kraju twingo drugiej generacji. Wiele wskazuje na to, że prezentowany model jest wersją produkcyjną. Istnieje więc spora szansa, że pojawi się w salonach jeszcze przed wakacjami.
INTERIA.PL

ImageImage
ImageImage
ImageImage
(c)amus.de

Wto, 02.02.2010, 14:56
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mrągowo
Samochód: Opel Astra G Sedan
Video
http://www.youtube.com/watch?v=Ij2wDk-O7B4

Wto, 02.02.2010, 15:12
Awatar użytkownika

Cytuj:
Cena: 18.000 € . 1.2 TCE 100 KM i silnik 1,6 16 v 1.2 TWE silnika 100 KM i 1.6 16 V

ImageImage
ImageImage
ImageImage
ImageImage
http://translate.googleusercontent.com/ ... 4HvpXLwsqA
automobile-magazine.f

Wto, 02.02.2010, 15:45
Awatar użytkownika

Przyznam, że Renault schodzi na dobrą drogę :) W sumie coraz niej się obawiam o Lagunę po liftingu, bo po tej Windzie :twisted: można spodziewać się czegoś ciekawego :wink: Ciekawy jestem, czy wpakują do niego w przyszłości silnik elektryczny... :>

Wto, 02.02.2010, 16:49
Awatar użytkownika

Miejscowość: CT/CGR
Samochód: stary
Renault mnie pozytywnie zaskoczyło. Ładne, zgrabne, zwłaszcza tył tego reno mi się podoba. Nazwę "Wind" już skądś kojarzę, nie było przypadkiem takiego reno już wcześniej, jakoś w połowie lat 90 :?:

Wto, 02.02.2010, 17:18
Awatar użytkownika

Miejscowość: SH
Samochód: Civic 1.8 VTEC
Sympatycznie i oryginalnie. U nas raczej popularności nie zdobędzie, ale w takiej Francji może sprzedawać się przyzwoicie.
Kolejny nietypowy model francuskiej marki w tym roku

Wto, 02.02.2010, 17:26
Awatar użytkownika

ma konkurowac z Mazda MX-5, Daihatsu Copen czy Peugeot 207 CC.. wg mnie maĹşdzie nie da rady ale reszte konkurencji zmiecie tak samo jak z pewnoscia odbierze czesc klientow smartowi 4two cabrio czy mini roadster.No i ma bardziej dopracowany dach niz ferrari panamerica,w ktorej dachu po "zlozeniu" go mogly sie gromadzic liscie kurz i takie tam.
Uwazam, ze nalezy fracuzom naprawde pogratulowac
---
Volkswagen nazywal samochody nazwami wiatrow - passat,scirocco... Renault zawstydzilo VW i nazwalo samochod poprostu wiatr ;] (zarcik)
(tak wiem-vento to wiatr po wlosku)

Kto zajmuje sie Twoja dziewczyna gdy ty jestes tu?

ze swiata statystyk-90% właścicieli BMW kupiło je tylko dlatego, że nie potrafiło przeliterować słowa Mercedes ;)

Wto, 02.02.2010, 18:12
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Samochód: Citroen Saxo
Ciekawe, czy to Renault będzie szybkie jak wiatr. Taka oto refleksja nasunęła mi się po zobaczeniu nazwy tego autka. Po tym co widzę wnioskuję, że wygląd tego modelu będzie kusił, zgrabny tył i znany z Twingo pas przedni bardzo dobrze ze sobą współgrają. Do tego jeszcze wisienka na torcie, czyli zdejmowany dach. No, no, Renault pozytywnie zaskakuje.

Wto, 02.02.2010, 21:33
Awatar użytkownika

Miejscowość: skarland
Samochód: Focus 1.8 TDCI '08r.
Niby sympatyczny, nadaje się na samochodzik dla kobiety, ale... StreetKa, Tigra TwinTop itp... teraz Wind jakoś żadne z nich kariery nie zrobił.

Wto, 02.02.2010, 22:09
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
jak oglądałem spy-shoty, to wydawało mi się to małym g*** bez polotu...
Ale jak widać żabojady dobrze maskowali to tWindO :mryellow:
Wygląda całkiem całkiem - ale ja, zanim się całkowicie do niego przekonam, chciałbym go zobaczyć na własne oczy

Wto, 02.02.2010, 22:28
Awatar użytkownika

Samochód: 2006 Mitsubishi Colt
Nie dziękuję, wolałbym dowolną generację MX-5 niż takie skulone, garbiące się szkaradztwo. ;)

Wto, 02.02.2010, 23:54
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna