Obecny czas: Pią, 19.06.2026, 10:15

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
2012 Dacia Lodgy 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: skarland
Samochód: Focus 1.8 TDCI '08r.
Post Re: 2012 Dacia Lodgy
hmm.. niechcący wywołałem burzę
ale to co piszÄ™ to moje subiektywne odczucie i nikt mi nie zabroni... a co jest tego powodem
Piszecie że 10-letnie auto niemieckiej produkcji jest nic nie warte przy nowej Dacii. Bo nowe to niby lepsze... No cóż pracowałem w paru miejscach gdzie miałem do dyspozycji samochody służbowe... przez krótki czas także Logana MCV DCi (kratka z tyłu edition) - w krótkich, żołnierskich słowach - to szajs, plastik i tandeta... komfortem i jakością materiałów ustępuje Vectrze B, czy Passatowi B4... o paru letnich Audi, BMW czy Mercach to nawet nie piszę... jedynym plusem jest ekonomiczny w miarę zrywny silnik mimo że tylko 90km, to jak na wożenie faktur i zgrzewki wody, może być.
Na pocieszenie dla Logana jest lepsze do codziennej pracy niĹĽ trzycylindrowy Yaris.

Pon, 06.02.2012, 21:11
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Samochód: E36 318ti / 626 gf
Nie wglębiam się w szczegóły tej dyskusji ale każdy kto kupuje nowe padło zamiast używanego kilkuletniego auta jest moim zdaniem idiotą i frajerem.
Mowa tu o zakupie nowej dacii zamiast kilkuletniego kompakta.

Wto, 07.02.2012, 15:50
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze
Samochód: Opel Astra G Caravan
Lepiej mieć nowe, sprawdzone auto niż kilkuletnie niepewne. Jak ktoś ma czas, a nie ma dojścia czy znajomych to może sobie szukać tygodniami sprawdzonego egzemplarza, a jak nie to lepszym wyborem jest nowe auto. Proste. Oczywiście w naszych warunkach trzeba mieć pewne dochody aby pozwolić sobie na nowe auto bo później można wpaść w niezłe finansowe bagno.

Wto, 07.02.2012, 16:21
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: ignorant motoryzacji
Samochód: hiszpański szajs
Jak ktoś jeszcze kupi za gotówkę to jestem wyrozumiały, najgorzej jak ktoś zarabia marne pieniadze i kupuje wóz na kredyt (elo moj sąsiąd). Kupuje taką pande za 28k, w kreche na pięc lat, z odsetkami wyniesie go 45 koła. Po roku auto warte jest 17 tysięcy a jemu nadal zostaje do spłaty 30k czyli kwota 2x wyższa niż auto jest warte. Pomijam już fakt że nadal jeździ gównem. To jest śmiechu warte :lol: Żal mi takich ludzi,

Wto, 07.02.2012, 16:26
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Samochód: nazi hacz fwd pb
POŃCZAK napisał(a):
Nie wglębiam się w szczegóły tej dyskusji ale każdy kto kupuje nowe padło zamiast używanego kilkuletniego auta jest moim zdaniem idiotą i frajerem.
Mowa tu o zakupie nowej dacii zamiast kilkuletniego kompakta.

A ktoś inny pewnie powie, że idiotą jest ten kto jeździ starym struclem, zamiast nowszą i prostszą konstrukcją typu Dacia. I tak w kółko można.

Wto, 07.02.2012, 16:29
Awatar użytkownika

Tylko, że ten ktoś będzie idiotą który będzie dzwonił po lawetę żeby wzięła jego 3 letnie auto do warsztatu a ja obok niego przelecę bokiem 20 letnim uturbionym nissanem albo nastoletnią bmw za cenę którą zapłacił za dodatkowe wyposażenie w salonie (dywaniki)

Wto, 07.02.2012, 16:34
Awatar użytkownika

Samochód: nazi hacz fwd pb
Bo nastoletnie samochody siÄ™ nie psujÄ… :wink:

Wto, 07.02.2012, 16:37
Awatar użytkownika

Miałem 3 takie samochody i nigdy się nie zepsuły tak, by nie można było kontynuować jazdy, oraz były wolne od wielu bolaczek ktore trapia nowe auta.

Wto, 07.02.2012, 17:26
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Samochód: Opel Astra II
POŃCZAK napisał(a):
Miałem 3 takie samochody i nigdy się nie zepsuły tak, by nie można było kontynuować jazdy, oraz były wolne od wielu bolaczek ktore trapia nowe auta.

Skąd wiesz jakie bolączki trapią nowe auta skoro nigdy nawet o takim nie myślałeś ? Skąd wiesz, że takie auta też ulegają usterką które uniemożliwiają dalszą jazdę ?

Wto, 07.02.2012, 17:35

Samochód: Grande Punto 1.2
POŃCZAK napisał(a):

Miałeś szczęście i tyle. Kupując używane auto z nieznanego źródła zawsze może się okazać, że zostało po solidnym dzwonie zbudowane praktycznie od zera, jest popowodziowe, jest max. wyżytym trupem używanym jako auto firmowe, jest po LOK-u itp. itd. Oczywiście można zmniejszyć ryzyko podejmując odpowiednie kroki, ale nie każdy ma tyle nerwów i czasu żeby rozglądać się pół roku za dobrym egzemplarzem i poświęcać mnóstwo czasu na dokładne oględziny każdego interesującego egzemplarza (plus ewentualnie na wyścig z innymi klientami jeśli to naprawdę ciekawa oferta ;)).

Wto, 07.02.2012, 18:19
Moderator
Awatar użytkownika

Cytuj:
Miałeś szczęście i tyle.

O szczęsciu może mówić ten kto zamiast kupować fiata z karoserią z folii śniadaniowej i kołami od roweru, wyda równowartość tej sumy na solidny zachodni wóz z mocnym motorem.

Wto, 07.02.2012, 20:24
Awatar użytkownika

Kobi napisał(a):
Skąd wiesz jakie bolączki trapią nowe auta skoro nigdy nawet o takim nie myślałeś ? Skąd wiesz, że takie auta też ulegają usterką które uniemożliwiają dalszą jazdę ?

Bo jestem inteligentny - uczę się na cudzych błędach, nie muszę samemu poznać z autopsji jak to jest :wink: Znam osoby które miały problemy ze swoimi zaje**stymi świeżynkami z salonu po kilku latach używania. Jeśli znane jest wam pojęcie "planowane postarzanie produktu" to wiecie o czym mówię. Jeśli nie - gardzę wami.
Warto kupować samochód z dziwnym rzadkim seryjnym lakierem - gdyby został poskładany z 15 innych łatwiej byłoby poznać, a tak to widać, że lakier jest oryginalny, ma swoje lata etc.
Serio, gardzę ludźmi którzy zamiast wydać 10k na kilku letniego kompakta kupują nowe ścierwo pokroju chevroleta aveo czy dacii logan, które oferują gorsze wyposażenie, bezpieczeństwo, prowadzenie się, osiągi, wygląd, komfort i są bardziej awaryjne, a kosztują 1/3 tego co NOWE renault logan.
Fajnie poczytać sobie takie coś: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=223 gdzie po prostu ludzie za oczywiste uważają n-te wymienianie dziwnych elementów w nowym aucie, bo to przecież nie Mercedes. :D
Dlatego gardzÄ™ idiotami kupujacymi nowe tanie auta i spuszczajÄ…cymi siÄ™ nad kaĹĽdÄ… rysÄ… podczas, gdy odpada im schowek przed pasaĹĽerem czy cieknie im olej z kaĹĽdego miejsca w silniku.

Wto, 07.02.2012, 20:38
Moderator
Awatar użytkownika

Racja, w dacii psują się rzeczy których nawet nie ma na jej wyposażeniu. To dramat. Nie chciałbym wydać 30k na atrapę samochodu z którym co miesiąc musiałbym jechać do aso bo biorę tabletki nasenne żeby wieczorem nie myśleć o odpadającym schowku czy tryskającym mi w oko płynie od chłodnicy. Nie urządza mnie taka wizja eksploatacji, gardzę atrapami budżetowymi. Auta klase wyżej nie mają takich niedociągnięć bo ich budzet podczas produkcji nie jest obcinany tylko po to żeby rumuna było stać na nowe auto. Dlatego mam niezawodnego hebla z climatronikiem i pełną elektryką za cenę którą golas od dacii musi dopłacic za klimatyzajcę w loganie, w dodatku manualną i zepsutą.

Wto, 07.02.2012, 20:44
Awatar użytkownika

Samochód: italiano diesel
Co do Dacii to widzę gów** wiecie. Akurat czytam to forum i jedyne na co narzekają właściciele to rdza pojawiająca się w pierwszych loganach (2005). Dziadek ma nowego (prawie :wink: ) stepwaya 1,5 dci i złego słowa nie powiem.
Ja osobiście nowego auta bym nie kupił bo jakoś nie widzę jazdy jednym autem dłużej niż 2-3 lata ale rozumiem taki wybór.

Wto, 07.02.2012, 21:52
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze
Samochód: Opel Astra G Caravan
Aha czyli jak ktoś chcę nowe auto to jest ograniczony, zacofany, głupi, jest idiotą i kretynem. Dobrze, że mało kto tak myśli bo skądś muszą się brać te używki.

Wto, 07.02.2012, 22:51

Samochód: Grande Punto 1.2
pardon napisał(a):
Cytuj:
Miałeś szczęście i tyle.

O szczęsciu może mówić ten kto zamiast kupować fiata z karoserią z folii śniadaniowej i kołami od roweru, wyda równowartość tej sumy na solidny zachodni wóz z mocnym motorem.

Pominąłeś ważną sprawę - na jednorazowym wydatku sprawa się nie kończy. I wiele osób o tym chyba zapomina (lub woli nie myśleć bo przecież kupuje się bezwypadkową igłę bez wkładu finansowego i od pedanta), przez co do swoich wypasionych fur zaczynają stosować najgorszej jakości części, sprowadzając tym samym jakość i poziom bezpieczeństwa całej konstrukcji do poziomu "budżetowych" marek (lub nawet poniżej). ;) Ale... co kto lubi... ja nie zamierzam się dalej udzielać w dyskusji. :)

Wto, 07.02.2012, 22:57
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław
Dla mnie sprawa jest prosta. Jeżeli mówimy o samochodach nowych to porównując Dacię do innych nowych można powiedzieć że jej cena jest bezkonkurencyjna. Fakt że dostajemy za to 4 koła silnik z lodówki i fotele obite rumunami ale jeżeli to komuś wystarcza albo po prostu nie stać go na nic lepszego a chce nowe to nie za bardzo jest o czym dyskutować.
Natomiast porównując jakiekolwiek nowe auto do jakiegokolwiek używanego za te same pieniądze to niestety ale ten pierwszy zazwyczaj stoi na przegranej pozycji jeśli chodzi o wyposażenie czy inne tego typu rzeczy. Takie jest moje zdanie na te temat. Nie uważam też że ludzie kupujący nowe dacie są zje*ani czy nie mają mózgu. Ich kasa ich decyzja ;)

Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem!!

Wto, 07.02.2012, 23:05
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław
to wnętrze naprawde wygląda całkiem ok. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to zegary z Megane ;)
ImageImage Image

Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem!!

Śro, 08.02.2012, 22:45
Awatar użytkownika

Szkoda tylko, że wnętrze na tych skanach oprócz deski rozdzielczej jest z Logana MCV.

Śro, 08.02.2012, 23:34
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
A przy złożonym ostatnim rzędzie siedzeń to i dwa cielaki się zmieszczą :lol:

Czw, 09.02.2012, 8:54
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna