|
|
Obecny czas: Pią, 19.06.2026, 10:16
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
Grzyws
Samochód: Bravo T-Jet
|
 Re: 2012 Dacia Lodgy
I dlatego właśnie auta Dacii najlepiej sprzedają się na ...zachodzie a nie na wschodzie gdzie z założenia miały być rozchwytywane 
_________________ Alfa Romeo Fabricca Italiana Automobili Torino
Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze
|
| Nie, 05.02.2012, 13:41 |
|
 |
|
Dżony
|
Bo Polak jeszcze nie zrozumiał, że lepiej dla jego kieszeni kupić taką nową Dacię i jeździć nią przez 10 lat niż kupić za tyle samo wypasione Audi i wymieniać co 3 lata ładując w nie przy okazji spore pieniądze. No ale jak to mówią, kto bogatemu zabroni? To już wolałbym mieć taką Dacię na co dzień i jakiegoś fajnego klasyka do przejażdżek.
_________________ http://jkbudownictwo.pl/ - Projektowanie CAD, kosztorysowanie budowlane, wydruki wielkoformatowe, poligrafia . https://www.facebook.com/jkbudownictwo
|
| Nie, 05.02.2012, 13:42 |
|
 |
|
t0m3k911
|
Oczywiście prawda leży pośrodku. Nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać, że 40 kafli to nie jest mało, zwłaszcza dla biedniejszych rodzin, i wątpię, żeby bezusterkowa jazda miała je przekonać do tak dużego wydatku. O wiele rozsądniejszym wyborem jest 3-4 letni samochód klasy kompakt, który nierzadko ma już LPG i o wiele przystępniejszą cenę, a pozostałe pieniądze powinny co najmniej wystarczyć na (potencjalne) naprawy. Moim zdaniem, kupowanie tak ohydnego auta (jak np. Dacia) prosto z salonu, jest lekkim przegięciem, jakby nie patrzeć. Czy zapach nowego auta jest warty jego utracie wartości?
|
| Nie, 05.02.2012, 16:40 |
|
 |
|
mk2
Samochód: Leon TSI, C25 Camper
|
DĹĽony napisał(a): Bo Polak jeszcze nie zrozumiaĹ‚, ĹĽe lepiej dla jego kieszeni kupić takÄ… nowÄ… DaciÄ™ i jeĹşdzić niÄ… przez 10 lat niĹĽ kupić za tyle samo wypasione Audi i wymieniać co 3 lata Ĺ‚adujÄ…c w nie przy okazji spore pieniÄ…dze. Wymieniam auto co 2 lata. Nie wiem jak mam zrezygnować z osiÄ…gĂłw, komfortu, prestiĹĽu, systemĂłw bezpieczeĹ„stwa i wzorowego wykonania dla Dacii? CoĹ› czujÄ™ ze czas na ciÄ…g dalszy burzliwej dyskusji z poprzedniej strony 
|
| Nie, 05.02.2012, 17:08 |
|
 |
|
Dżony
|
A kto Wam każe kupować Dacie? niewiele droższa jest Venga czy C3 Picasso gdzie nie widać tak tych oszczędności a 4 osobową rodzinę zmieszczą bez problemu wraz z bagażami. Chodziło mi bardziej o Polską mentalność.
_________________ http://jkbudownictwo.pl/ - Projektowanie CAD, kosztorysowanie budowlane, wydruki wielkoformatowe, poligrafia . https://www.facebook.com/jkbudownictwo
|
| Nie, 05.02.2012, 17:14 |
|
 |
|
kenji
Samochód: E39 & S203
|
To nie jest polska mentalność, to indwyidualna sprawa każdego człowieka. Nie tylko w Polsce tak jest.
_________________ locha lover
|
| Nie, 05.02.2012, 17:25 |
|
 |
|
johny
Moderator
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
|
Ktoś wcześniej napisał że Dacia dobrze sprzedaje się na zachodzie, może i racja ale dla Niemca na przeciętnej pensji kupno Dacii nie stanowi jakiegoś problem i najcześciej jest to 2 auto. Dla Polaka na etacie wydatek 40 tys zł to życiowa decyzja i nie dziwię się ze woli kupić 4 letniego Mondeo w dieslu (dajmy spokój już Audi) z dobrym wyposażeniem niż Dacie bez niczego.
_________________ To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy
Broń Masowego Wyprzedzania
|
| Nie, 05.02.2012, 17:45 |
|
 |
|
okol
Samochód: ..i bez samochodu :(
|
To jest IMO niesprawiedliwe uproszczenie. I nie żadna tam polska mentalność, ale prosty rachunek wad i zalet, przy indywidualnej ocenie wag poszczególnych cech. Jeden po prostu potrzebuje bezawaryjnego środka transportu z punktu A do B, przy tym nie liczy na żadne emocje wynikające z przemieszczania się i jest mu obojętny, komfort, wyciszenie, osiągi, wykonanie itd, a drugi jest w stanie zaakceptować możliwość występowania usterek w zamian, za większą przyjemność z samej jazdy...
Nie rozumiem dlaczego jedno podejście miałoby być gorsze od drugiego. Każdemu wedle potrzeb.
_________________ STOP! ukradaczom tożsamośći! i ACTA tez stop.
|
| Nie, 05.02.2012, 17:58 |
|
 |
|
cobra
Samochód: Grande Punto 1.2
|
Okol chyba najtrafniej ujął sprawę. Ja zaliczam się do grupy 'z punktu A do punktu B bez luksusów i bez kosztownych problemów' i dlatego długo korzystałem z Lanosika i ostatnio przesiadłem się na prawie bazowego Punciaka. 
|
| Nie, 05.02.2012, 18:02 |
|
 |
|
Dżony
|
Również zgadzam się z okolem. Tyle, że wielu z tych którzy nabyli te wypasione fury nie są w stanie wyrobić na ich utrzymanie. A później mamy komfortowe wypasione fury na używanych oponach czy ze zużytym zawieszeniem którymi pomykają na naszych hajłejach z dużymi prędkościami. Widzę po znajomych, że np. koszty utrzymania mojego W202 a W211 to całkowicie inna półka, w przypadku takich aut trzeba mieć przynajmniej to kilka tysięcy złotych w obwodzie żeby nagle nie zostać bez samochodu, a wiele osób nie ma takich rezerw i nie zdaje sobie sprawy, że czasy się zmieniły a utrzymanie świetnego skądinąd e60 nie będzie kosztowało tyle co utrzymanie e36. Bo to, że wielu ludzi kupuje najdroższe auto na jakie mogą sobie pozwolić to też jest element Polskiej mentalności. Polecam przypatrzeć się ~10 letnim A8, eSką czy 7er i posłuchajcie jak wiele z nich ma tłuczące się na dziurach zawieszenie lub opony które już dawno mają okres świetności i użyteczności za sobą.
|
| Nie, 05.02.2012, 18:08 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
Ja może Was pogodzę. Ja bym chętnie wziął taką Daćkę z dCi, ale 2-3 letnią - to jest moim zdaniem najrozsądniejsze rozwiązanie. Poważnie.
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
|
| Nie, 05.02.2012, 20:36 |
|
 |
|
cobra
|
Tyle że kto z własnej woli sprzedaje 2-3 letnią Dacię w dieslu, tracąc przy tym krocie? 
|
| Nie, 05.02.2012, 20:41 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
Allegro jest pełne dwu-trzyletnich samochodów  Dla porównania: 2-letni Duster http://otomoto.pl/dacia-duster-C22637509.html
|
| Nie, 05.02.2012, 21:00 |
|
 |
|
bartez
Samochód: nazi hacz fwd pb
|
RR ltd Co. napisał(a): Ja bym chÄ™tnie wziÄ…Ĺ‚ takÄ… DaćkÄ™ z dCi, ale 2-3 letniÄ… - to jest moim zdaniem najrozsÄ…dniejsze rozwiÄ…zanie. PowaĹĽnie. Przy obecnych cenach oleju napÄ™dowego zakup diesla jest nieopĹ‚acalny. Do tego uĹĽywany diesel moĹĽe być ĹşrĂłdĹ‚em sporych wydatkĂłw. Jak juĹĽ to wolaĹ‚bym DaćkÄ™ na pb z pierdami.
_________________ PB RWD jest wysoko
|
| Nie, 05.02.2012, 21:05 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
TeĹĽ dobra opcja
|
| Nie, 05.02.2012, 21:18 |
|
 |
|
Dżony
|
Tyle, że większość tych 2-3 letnich Daciek to złomy pościągane z zachodnich ubezpieczalnie. Krajowych, pewnych jak na lekarstwo a jeśli już to niewiele dokładając można kupić nówki z salonu. A ta Dacia którą podałeś to jakaś podpucha, jest znacznie tańsza niż pozostałe i nie ma żadnego kontaktu do sprzedającego poza numerem telefonu.
|
| Nie, 05.02.2012, 22:01 |
|
 |
|
cobra
|
To, że jest pełne nie znaczy, że jest w czym wybierać.  Ja dwa ostatnie auta odkupiłem od (dalszych) członków rodziny i myślę, że nigdy nie zaryzykowałbym kupna czegoś droższego od zupełnie nieznanej mi osoby (a od handlarza czy z komisu to w ogóle nie ma o czym mówić)... szczególnie jeśli ktoś sprzedaje z ogromną stratą samochód, który parę lat wcześniej kupował też patrząc przede wszystkim na koszty.
|
| Nie, 05.02.2012, 22:07 |
|
 |
|
morphy
Samochód: Opel Astra G Caravan
|
Wszystko opiera się o kasę i możliwości finansowe. Zawsze jednak przy sumach o których mówimy będę namawiał do auta nowego. W końcu konfigurowanie pod siebie samochód i jego docieranie to sama przyjemność. Nawet jeśli to tylko Dacia. Miałem przyjemność jechać z jednym znanym polskim żeglarzem Lexusem RX350, który miał go wtedy od 4 dni. Otrzymał od sponsora. Dostał z przebiegiem 12km. Zapach nowości, jakość wnętrza (np.niepowycierane przyciski), niewysiedzane siedziska. Wszystko chodziło lekko i przyjemne. Ten żeglarz też szybko polubił to auto. Wiem,że Lexus to nie Dacia. Jednak odczucia mając nowy samochód są mniej więcej podobne. No i gwarancja. Jak coś się zepsuje to nie trzeba panikować. Różne serwisy i czasem wymigują się od naprawienia jakieś usterki na gwarancji, ale generalnie zależy gdzie się trafi. W przypadki Dacii nie słyszałem złych opinii nt. serwisów Renault. Gorzej niestety jest z VAG i Kia/Hyundai. No, ale nie można uogólniać.
|
| Nie, 05.02.2012, 23:05 |
|
 |
|
bingo
Samochód: Toyota Avensis 1,8
|
okol napisał(a): To jest IMO niesprawiedliwe uproszczenie. I nie ĹĽadna tam polska mentalność, ale prosty rachunek wad i zalet, przy indywidualnej ocenie wag poszczegĂłlnych cech. Jeden po prostu potrzebuje bezawaryjnego Ĺ›rodka transportu z punktu A do B, przy tym nie liczy na ĹĽadne emocje wynikajÄ…ce z przemieszczania siÄ™ i jest mu obojÄ™tny, komfort, wyciszenie, osiÄ…gi, wykonanie itd, a drugi jest w stanie zaakceptować moĹĽliwość wystÄ™powania usterek w zamian, za wiÄ™kszÄ… przyjemność z samej jazdy...
Nie rozumiem dlaczego jedno podejście miałoby być gorsze od drugiego. Każdemu wedle potrzeb. no akurat komfort to Dacia ma lepszy niż jakakolwiek taczka z VAGu
|
| Pon, 06.02.2012, 12:23 |
|
 |
|
johny
Moderator
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
|
bingo napisał(a): no akurat komfort to Dacia ma lepszy niĹĽ jakakolwiek taczka z VAGu no jeĹ›li dla ciebie komfort to jedynie miekkie zawieszenie ktĂłre bujÄ… jak kutrem rybackim na peĹ‚nym morzu to pewnie masz racjÄ™,
_________________ To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy
Broń Masowego Wyprzedzania
|
| Pon, 06.02.2012, 17:43 |
|
|