Obecny czas: Wto, 16.06.2026, 9:28

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 346 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
2009 Opel Astra IV / GTC / OPC / Sedan 
Autor Wiadomość

Samochód: Toyota Avensis 1,8
Post Re: 2009 Opel Astra IV
polecimy łopatologicznie, bo za duzo ironi powoduje mętlik myslowy co niektórych:

skoro w Turcji, na Ukrainie czy w Rumuni kompaktowy sedan jest w pewnym stopniu jakimś wyznacznikiem pozycji społecznej, czym jest zatem kompaktowy sedan w USA, Kanadzie i Australii?
bardzo mnie ciekawi twoja opinia, bo z moich obserwacji kompaktowe sedany, poza UE, są zdecydowanie bardziej popularne na świecie niż hatchbacki czy inne kombi

Pią, 06.05.2011, 8:34
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Samochód: nazi hacz fwd pb
bingo napisał(a):
polecimy łopatologicznie, bo za duzo ironi powoduje mętlik myslowy co niektórych:

skoro w Turcji, na Ukrainie czy w Rumuni kompaktowy sedan jest w pewnym stopniu jakimś wyznacznikiem pozycji społecznej, czym jest zatem kompaktowy sedan w USA, Kanadzie i Australii?

A czym ma być? Tanim, kompaktowym sedanem :lol: Tylko, że to kraje o innym statusie społecznym i takie auta też stanowią inną wartość dla właściciela. W USA raczej nie spotkasz, a jak już to w śladowych ilościach, takich dupowozików jak Corsa sedan, która jest popularna w Ameryce Pd.

Cytuj:
bardzo mnie ciekawi twoja opinia, bo z moich obserwacji kompaktowe sedany, poza UE, są zdecydowanie bardziej popularne na świecie niż hatchbacki czy inne kombi

A gdzie napisałem, że w skali światowej małe sedany nie są częstym widokiem? :roll: Spójrz na mapę świata i od razu zobaczysz, że krajów "rozwijających się" jest znacznie więcej niż "rozwiniętych".
Zapomniałem też, że ty jeżdzisz koreańskim sedanem i dlatego tak ci ciśnienie skoczyło na temat sedanów :wink:

Pią, 06.05.2011, 9:01

1. a może po prostu sedany są popularniejsze na świecie i trzeba to przyjąć za fakt - nie pomyslałeś?
swojÄ… drogÄ… - od kiedy corsa jest kompaktem? - gdzie?

2. nadal kompletnie nic nie rozumiesz... skoro sedan jest ubóstwiany w krajach biedniejszych, to - patrz mój poprzedni post - dlaczego są cenione i popularne w rozwiniętych krajach?

apropo - od 1,5 miesiąca nie jeżdże już koreańskim autem, Sonata poszła "do rodziny", i30 poszedł w rozliczeniu, więc nie pitol

Pią, 06.05.2011, 9:37
Awatar użytkownika

Miejscowość: Racibórz - Wawa
Samochód: Das Auto mit TDI
Większa popularność sedanów poza Europą nie ma tu żadnego znaczenia. Opel to marka ograniczona w sprzedaży do naszego kontynentu i pod takie gusta projektuje samochody. Co prawda jest obecna na bliskim wschodzie i niektórych państwach afrykańskich, ale to nie zmienia rynku i klienta docelowego.

08.2007 - 08.2010 - '93 Opel Vectra GT - Rost In Peace ;(

Pią, 06.05.2011, 10:18
Awatar użytkownika

bingo napisał(a):
1. a może po prostu sedany są popularniejsze na świecie i trzeba to przyjąć za fakt - nie pomyslałeś?
swojÄ… drogÄ… - od kiedy corsa jest kompaktem? - gdzie?

A czy ja gdzieś napisałem, że sedany nie są najliczniejszą grupą nadwoziową na świecie? Jak wziąć pod uwagę Amerykę Pd, Chiny, Indie i Turcję, a więc miejsca gdzie tego typu auta są bardzo popularne i liczbę ludności w tych krajach to można założyć, że sedany to najpopularniejszy typ nadwozia.

Cytuj:
2. nadal kompletnie nic nie rozumiesz...

:lol:

Cytuj:
skoro sedan jest ubóstwiany w krajach biedniejszych, to - patrz mój poprzedni post - dlaczego są cenione i popularne w rozwiniętych krajach?

Tyle, ze w takich biednych krajach rządzą sedany typu Corsa sedan, Astry, Aveo, Thalie czy jakieś inne mutacje na licencji i inne tego typu wynalazki, a w USA np popularnym sedanem jest Camry, a więc zupełnie inna liga.

Pią, 06.05.2011, 11:18

masz problem z segmentacjÄ… klas aut? najpierw Corsa teraz Camry - opanuj siÄ™

powiedz lepiej dlaczego więc w USA czy Kanadzie Corolli, Civiców, Sentr czy Elantry jeździ od groma? do tego Rio, Accent, Fiesta sedan, Yaris sedan i inne subcompakty...

ubiegnę cie - mimo naszego, unijnego szczekania na sedany, że brzydkie itp. pierdoły, nie mozna sprowadzić wizerunku (sub) kompaktowego sedana do auta dla biedoty bez gustu
spytaj się własciciela tureckiej Thalii dlaczego kupił swoje gówniane autko zamiast ślicznego, unijnego Clio? zastanawiałeś się kiedyś co kieruje tymi ludźmi?
nie, lepiej pierdnąć slogan typu - mały sedan dla emeryta, 3/5d dla młodego, dynamicznego...

Pią, 06.05.2011, 11:45
Awatar użytkownika

bingo napisał(a):
masz problem z segmentacjÄ… klas aut?

Nie mam. Różnej klasy sedany rządzą na różnych rynkach. Corsa sedan, która jest bardzo popularna w Brazylii w USA czy Turcji nie cieszy się dużą popularnością (o i były tam oferowane) Tak jak wspomniana Camry; w USA hit sprzedaży, a w takiej Turcji, która lubuje się w sedanach kompletnie niepopularne auto.

Cytuj:
powiedz lepiej dlaczego więc w USA czy Kanadzie Corolli, Civiców, Sentr czy Elantry jeździ od groma? do tego Rio, Accent, Fiesta sedan, Yaris sedan i inne subcompakty...

Od groma to tam jeĹĽdzi pickupĂłw :twisted:

Cytuj:
ubiegnę cie - mimo naszego, unijnego szczekania na sedany, że brzydkie itp. pierdoły, nie mozna sprowadzić wizerunku (sub) kompaktowego sedana do auta dla biedoty bez gustu

Kompaktowe sedany są po prostu niezbyt ładne i mniej praktyczne niż hatchbacki i kombiaki dlatego głównie z tych powodów w Europie się nie sprzedają. Nie potrafię wytłumaczyć skąd na niektórych rynkach taka miłość do tego typu aut.

Cytuj:
spytaj się własciciela tureckiej Thalii dlaczego kupił swoje gówniane autko zamiast ślicznego, unijnego Clio? zastanawiałeś się kiedyś co kieruje tymi ludźmi?

Rozumiem, że ty uważasz, że to "gówniane" auto, bo ja napisałem, że to niepraktyczne i niezbyt ładne nadwozie. Turasy lubią kompaktowe sedany, Jankesy suvy i półciężarówki, a Europa preferuje głównie hatchbaki miejskie i kompaktowe.

Cytuj:
nie, lepiej pierdnąć slogan typu - mały sedan dla emeryta, 3/5d dla młodego, dynamicznego...

Przyjrzyj się kto w Polsce jeżdzi np Thalią, Fabią sedan czy Aveo sedan, a kto wersjami 3d i 5d tych samochodów i będziesz miał odpowiedź czy to pusty slogan :wink:

Pią, 06.05.2011, 12:28
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze
Samochód: Opel Astra G Caravan
Szczerze mówiąc, najnowszy Aveo sedan wygląda lepiej niż hb. Podoba mi się, a nie jestem emerytem. Kwestia jest o jakim aucie gadamy. Honda City najnowsza wygląda źle? Dynamiczna i ładna sylwetka. Niektóre małe sedany mimo wszystko zyskują w Europie uznanie. Renault Thalii poprzedniej generacji czy Fabii sedan jest zatrzęsienie. Nie można wszystkiego wsadzać do jednego wora.

Nawet nie wiadomo czy wejdzie do sprzedaży wersja sedan. Akurat przy III generacji ta odmiana nie sprzedawała się najlepiej więc przy IV mogą z niej zrezygnować.

Pią, 06.05.2011, 12:39
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
I Megane 3d przepadło

Image

Image

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
carscoop

Wto, 07.06.2011, 8:29
Awatar użytkownika

Samochód: DS3 '14
po pierwsze: nie przepadło
po drugie: czy styliści Opla naprawdę nie mogli zrobić tej klamki w jakimś innym kształcie żeby chociaż odrobinę bardziej pasowała do tego przetłoczenia
po trzecie: tylne lampy wyglÄ…dajÄ… dziwnie (nie wiem dlaczego, coĹ› mi w nich nie leĹĽy)
po czwarte: więcej guzików na konsoli centralnej już chyba być nie mogło :roll:

Wto, 07.06.2011, 8:35

cóż, wygląda gładko i milusio - do Meganki startu nie ma

Wto, 07.06.2011, 8:36
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Samochód: Włoski
Ładna jest, ale taka grzeczna. Może to przez ten kolor :wink:
Davin napisał(a):
czy styliści Opla naprawdę nie mogli zrobić tej klamki w jakimś innym kształcie żeby chociaż odrobinę bardziej pasowała do tego przetłoczenia

Niby to czepianie się, ale faktycznie ona jest strasznie nie zgrabna, taka zwykła, przez co, nie za dobrze się komponuje z całością :wink:

Why can't we just love everybody and judge them by the car they drive?

Wto, 07.06.2011, 8:54
Awatar użytkownika

Ĺšwietna jest :shock:

Wto, 07.06.2011, 8:55
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Samochód: Reno TCe 200
Ciekawa jest, ale do Megane 3d startu nie ma ...

Wto, 07.06.2011, 9:21
Awatar użytkownika

Miejscowość: Miechów
Nie jest źle . Ale jak na wersję GTC to brakuje jakoś tego pazura,tej zadziorności w wyglądzie. A szkoda .

Wto, 07.06.2011, 9:32
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Samochód: Opel Astra II
Zawsze ceniłem Opla, że potrafił odróżnić wersje Coupe Astry od reszty gamy. W tym przypadku kolejny raz strzał w dziesiątkę ! Wygląda fenomenalnie, aczkolwiek gdyby ta imitacja dyfuzoru była by ciut mniejsza tył wyglądał by lepiej. Duży plus za zmienione lampy z tyłu. Czekam na fotki w jakimś męskim kolorze ;)

Wto, 07.06.2011, 9:40
Moderator
Awatar użytkownika

PiasQ napisał(a):
Ciekawa jest, ale do Megane 3d startu nie ma ...

Tak jest. Do tego tył Astry jest dla mnie wąski i ciut pokraczny :/

Wto, 07.06.2011, 11:21
Awatar użytkownika

Megane faktycznie nie przebija, ale Scirocoo rozłożyła na łopatki :wink: świetna jest :!:

Wto, 07.06.2011, 12:49
Awatar użytkownika

Moim zdaniem to Scirocco wygląda znacznie lepiej niż Astra czy Megane; agresywne spojrzenie z przodu i krągłości z tyłu, bajka! :D

Wto, 07.06.2011, 13:49
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Samochód: Volvo 940 kombi 2.0T
Bardzo dobrze wygląda, ale czy lepiej od Megane 3d to nie jestem pewien, trzeba by zobaczyć na żywo. :wink: A te klamki - fakt - mogli ładniejsze zrobić, bo trochę one drażnią. :?
polac napisał(a):
jak na wersję GTC to brakuje jakoś tego pazura,tej zadziorności w wyglądzie.

Będzie jeszcze wersja OPC. :wink:

Wto, 07.06.2011, 14:11
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 346 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna