Obecny czas: Wto, 09.06.2026, 8:29

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 185 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
2013 Toyota 86 / GT 86 / Subaru BRZ / Scion FR-S 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Samochód: Bravo T-Jet
Post Re: 2013 Toyota 86 / GT 86
To ten bliĹşniak zrobiony wspĂłlnie z Subaru, tak ?
Jeżeli tak, to nie wiem dlaczego tak narzekacie na ilość koni mechanicznych. Toyota ma ich 200, Subaru ma mieć 300 ze względu na to, że to bardziej sportowa marka.
Co do samochodu to wygląda ,,po japońsku,, ;) Mnie tak średnio przypadł do gustu ale jest wiele mniej wartościowych samochodów na rynku.

Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze

Nie, 27.11.2011, 20:21
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Ja do karoserii mam tylko jedno zastrzeżenie: tylne światła wiejące tjuninkową taniochą. Wnętrze jest nudnawe, ale jak ktoś woli się skupić na jeździe, a nie na kokpicie - nie powinno przeszkadzać.

Nie, 27.11.2011, 22:09
Awatar użytkownika

Grzyws napisał(a):
To ten bliĹşniak zrobiony wspĂłlnie z Subaru, tak ?

No po Tobie, to bym się nie spodziewał takiej 'mało zorientowanej' wypowiedzi, niezbyt pasującej do (chyba nie mylę się) fana motoryzacji ;) Jasne, że to bliźniak Subaru BRZ ;)

Czas dostrzec, że fora motoryzacyjne to siedlisko nieudaczników, którzy często nawet nie prowadzili samochodów, jakie skreślili za 'brzydki wygląd', cierpiących na przekonanie, że na prawdę znają się na motoryzacji, gdy... nie mają o niej pojęcia.
Nie marnuj życia, leć robić coś pożytecznego.

Nie, 27.11.2011, 22:11
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Samochód: E36 318ti / 626 gf
Spoko, ale wolałbym za tą kasę kupić S-chasis albo oryginalne AE86.

Pon, 28.11.2011, 10:50
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Samochód: Bravo T-Jet
Cytuj:
No po Tobie, to bym się nie spodziewał takiej 'mało zorientowanej' wypowiedzi, niezbyt pasującej do (chyba nie mylę się) fana motoryzacji ;) Jasne, że to bliźniak Subaru BRZ ;)

Hehe ;) Ostatnio mam taki zajazd na studiach ĹĽe czasami to nie jestem pewny czy 2+2=4 ;)

Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze

Pon, 28.11.2011, 19:27
Awatar użytkownika

Post Re: 2013 Toyots GT 86
Robak napisał(a):
Iceman napisał(a):
Beznadziejny wygląd i słaby silnik, więc nie ma czym się interesować.

Co za denny komentarz. Tobie sie kiedys cos podobało? Przypominasz rozkapryszonego dzieciaka, ktory jeczy z niezadowolenia na widok wszystkiego.

Samochod jest swietny zarowno od strony wizualnej jak i technicznej. N/a, 2l i 200 koni. Do auta wazacego 1180kg silnik jest wystarczajacy. Bedzie łykac wiele mocniejszych pseudosportowych italian haczow fwd( i nie tylko). Ten samochod to powrot do starej dobrej motoryzacji. Klasyczny układ napedowy, wysokoobrotowy mocny silnik i lekkie nadwozie. Nic lepszego do tej pory nie wymyslono. Czysta radosc z jazdy.

Denna to jest twoja odpowiedz na moj komentarz, rzucilem krotka i rzeczowa pilke na temat tego wozu, ktory w wersji ostatecznej rozczarowal wiele osob widzacych wczesniejsze koncepty, do tego koncern nie zrekompensowal tego ugrzecznienia zadnym porzadnym silnikiem wiec nie ma sensu ukladac dluzszych i sensowniejszych komentarzy, skoro ten jeden krotki zawiera wszystko to co sadze o GT 86. Co do wozów - podoba mi się wiele, dnia by na wymianę nie starczyło także sądze, że miales po prostu pecha co do tematow ktore odwiedziales. A to, że łyknie 'italian hacze' to jest oczywiste, biorąc pod uwagę ich parametry zestawione z GT 86, tylko tym samym również można mówić że objedzie Polóweczkę czy Passata, ale po co? To nie ten segment, więc dostrzegam w tym uszczypliwosc w moja strone, ale do rzeczy. od auta pokroju tej Toyi wymaga się jednak nieco mocniejszych silników, nieważne ile ono waży, założę się że TT, Genesis i 370Z zostawiaja to 'cudenko' daleko w tyle, a to NIESTETY auta konkurencyjne do tej Toyoty.

Pon, 28.11.2011, 19:42
Moderator
Awatar użytkownika

Post Re: 2013 Toyota 86 / GT 86 / Subaru BRZ
Żałosne, że Subaru tak mało różni się od "86" :/
Dlatego tez nie zakładam nowego tematu

Pierwsze oficjalne zdjęcia.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
carscoop

Wto, 29.11.2011, 11:06
Awatar użytkownika

I po kiego [cenzura] pokazywali koncept z innym tyłkiem? Tylko strata kasy na nowy projekt, skoro i tak to jedynie delikatnie zmienione GT 86...Szkoda słów, liczyłem na Subaru, że zaprezentuje model z pazurem, a tu niedosc że wygląd nadal iście plastikowo-nudny jak w Toyi, to i silnik bez zmian.

Wto, 29.11.2011, 11:14
Awatar użytkownika

Miejscowość: Stargard Szcz.
Samochód: Leon TSI, C25 Camper
Jako że reprezentują klasę sportowych aut powinny mieć więcej indywidualności. Całkształt wypada dobrze, ale są o wiele ciekawsze auta w tym segmencie.

Wto, 29.11.2011, 12:05
Awatar użytkownika

Miejscowość: ...
Cytuj:
To nie ten segment, więc dostrzegam w tym uszczypliwosc w moja strone, ale do rzeczy. od auta pokroju tej Toyi wymaga się jednak nieco mocniejszych silników, nieważne ile ono waży, założę się że TT, Genesis i 370Z zostawiaja to 'cudenko' daleko w tyle, a to NIESTETY auta konkurencyjne do tej Toyoty.

Tak samo jak wymienione przez Ciebie auta nie sa konkurencja dla tej Toyoty. Genesis, 370Z i TT to auta sporo wieksze, sporo ciezsze i majace albo troche inne litraze silnikow albo turbo i cenowo inaczej stoja (370Z kosztuje o jakies 50-60 tys. zl wiecej anizeli ta Toyota ma kosztowac). Swoja droga mysle, ze z TT z silnikiem 2.0 TFSI 211 km czy z Genesisem 2.0 turbo mialaby dosc duza szanse sobie poradzic, zarowno na prostej jak i tym bardziej na torze. Ta Toyota bardziej celuje w Scirocco, Megane Coupe czy nie produkowana RX-8, a nie w duze i ciezkie coupe z wielkimi silnikami. A auto jest bardzo ciekawe od strony technicznej. Jest bardzo niskie (chyba o 11 cm nizsze niz Scirocco), ma bardzo nisko polozony srodek ciezkosci i jest najbardziej kompaktowym 4 osobowym coupe swiata. I nie zgodze sie, ze jest to nudne auto. Jakby mialo znaczek Alfa Romejro od razu uwazalbys go za genialny, piekny i jedyny w swoim rodzaju.

Wto, 29.11.2011, 12:09
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konstancin [WPI]
Samochód: V8 M60B40
Z jednej strony dobrze, że wraca w miarę męski układ napędowy. Ale nie w takim stylu.

Wto, 29.11.2011, 12:11
Awatar użytkownika

el_presidente, głupoty gadasz. To, że auta są droższe, bardziej zróżnicowane silnikowo i cięższe to żaden argument. BMW 1 też jest droższe i występuje w wersji M, ale to nadal model klasy kompakt. Zestawianie ich ze Scirocco czy Megane jest niepoważne. Te modele (GT 86, BRZ) to coupe 2+2 tak samo jak bryki które zestawiłem z nimi. Jakby Alfa wypuściła taki model to bym to samo pisał, nie jestem fanatykiem jednej marki, byłem uprzedzony do Koreańczyków, a teraz ich podziwiam, uwielbiałem Audi a teraz nie mogę na nie patrzeć przez monotematyczność designu więc nie twórz teorii bez pokrycia :wink:

Wto, 29.11.2011, 12:22
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze
Samochód: Opel Astra G Caravan
Post Re: 2013 Toyots GT 86
Iceman napisał(a):
nie zrekompensowal tego ugrzecznienia zadnym porzadnym silnikiem (...) od auta pokroju tej Toyi wymaga siÄ™ jednak nieco mocniejszych silnikĂłw, niewaĹĽne ile ono waĹĽy,

Samochód dopiero wchodzi do sprzedaży. Rzadko który producent daje pełną ofertę już przy starcie danego produktu. Poza tym zdecydowanie to porządny silnik, ale jak na coupe niby słaby, jednak przy tej masie będzie i tak szybki. No i jaka masa auta nie ma znaczenia? Akurat to jeden ważniejszych parametrów przy tego typu autach.

Cytuj:
założę się że TT, Genesis i 370Z zostawiaja to 'cudenko' daleko w tyle, a to NIESTETY auta konkurencyjne do tej Toyoty.

Ze względu na cenę, która jest zakładana ten samochód nie ma konkurencji. Najbliższy jest Scirocco, ale ma napęd na przód więc odpada. Z takim układem napędowym więc bliższy jest 370Z, ale on będzie droższy o 50-60 tyś.zł. TT już jest stary i też będzie znacznie droższy. Genesis to inny segment. Także nawet jeśli będzie wolniejszy, to ma przewagę w postaci ceny. Zakładająć, że faktycznie u nas będzie tani. No i na pewno nie "daleko" jeśli już. GT-86 jest od niech lżejszy, a podobno świetnie sobie radzi na zakrętach, dobrze przyspiesza od niższych obrotów i wysoko się kręci.

Wto, 29.11.2011, 12:45
Awatar użytkownika

Miejscowość: ...
Iceman, tu chodzi tez o wymiary i o koncepcje auta. Porownaj sobie wymiary, nie mowie o masie, ale o dlugosci, szerokosci itd. Toyotka jest malutka w porownaniu z wymienionymi przez Ciebie samochodami. Najblizsza tej Toyocie, ale i tak daleko jest Mazda RX-8, a to zdecydowanie nie rywal dla Genesisa czy TT. To ze BMW 1 M jest autem klasy kompakt to zgodze sie, ale jakbys stwierdzil, ze to BMW nalezy porownac z Kia Cee'd uznalbym za glupote, chociaz to tez model klasy kompakt. Dlaczego? Bo ani Kia Cee'd ani BMW 1 M nie stanowia dla siebie najmniejszej konkurencji. Idac Twoim tokiem myslenia, moglbym powiedziec, ze Audi TT czy 370Z to slabe i dziadowskie auta, bo Ferrari 599 GTB albo Aston Martin DB9, ktore sa tez duzymi Coupe 2+2 sa znacznie lepsze. A to, ze sa zroznicowane cenowo czy wyposazeniowo to zaden argument. W tej Toyocie podejrzewam, ze nie zastosowano poki co wiekszego silnika ze wzgledu na prowadzenie i brak checi zaburzania rozkladu mas. 50-60 tys. zl to ogromna kupa pieniedzy, jakas polowa ceny tego co ta Toyota bedzie kosztowac i dlatego przede wszystkim nie nalezy jej porownywac z autami o mocy kolo 300 km. O dziwo najblizsza konkurencja dla tego samochodu jest wlasnie Scirocco lub Megane Coupe, bo te samochody beda rywalizowac z GT 86 cenowo i beda stanowic dla niej tak naprawde alternatywe. No i z tego co wyczytalem Hyundai Genesis Coupe 2.0 TCE tez sie lapie w okolicach tej Toyoty, ale Toyota raczej bedzie od niego sporo szybsza- Genesis z tym silnikiem ma 8s do setki w manualu i 224 km/h v-max. Czyli zwykly Passat 2.0 TSI zarowno lepiej od niego przyspiesza jak i ma wyzsza predkosc maksymalna. Dla Toyoty zapowiadane dane to +/- 7s i 230-240 km/h v-max.

Wto, 29.11.2011, 13:14
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Samochód: VW Passat CC 1.8 TSI
Iceman sprobuj zrozumiec ze silnik, ktory tu mamy jest silnikiem podstawowym. Gdy sie przyrowna do audi tt i genesisa z podstawowymi silnikami i podobna cena to toyota zdecydowanie wygrywa pod kazdym wzgledem. Poza tym ani audi tt ani genesis a z pewnoscia 370z nie sa bezposrednimi konkuretami toyoty. Jedyne auto ktore moze byc brane pod uwage to bmw 1 coupe choc i to nie do konca. W sumie toyota w tym momencie nie ma konkurecji. Zobaczymy co bedzie ile kosztowało i wtedy bedzie sie mozna do czegos odniesc
Jestem bardziej niz pewien ze powstanie niedługo wersja doładowana o mocy około 260-300KM i GT 86 po 2 latach produkcji stanie sie kultowym.

Wto, 29.11.2011, 14:27
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawichost
Ten samochĂłd w GB kosztuje 28 tys. funtĂłw.
Czyli jednak bliĹĽej mu do TT i 370Z niĹĽ Scirocco i Megane.

Wto, 29.11.2011, 17:03
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Darłówko
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
Szczerze to lipa to Subaru, spodziewałem się jednak trochę odmiennego desingu niż Toyoty, może z czasem pojawi sie wersja STi która jak na Subaru przystało będzie obwieszona spojlerami. złote felgi itp. Na razie wygląda zbyt spokojnie i zwyczajnie, właściwie to nawet mniej agresywnie niż Toyota, silnik pewnie ten sam co 86, poza tym mimo wszystko Subaru powinno mieć napęd na 4 koła.

To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Wto, 29.11.2011, 17:13
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Samochód: VW Passat CC 1.8 TSI
Nie ma jeszcze ceny oficjalnej w UK tylko przewidywania ze bedzie kosztowac ponizej 28 tys. funtow. Scirocco 2.0 tsi w UK kosztuje prawie 25 tys. funtow. Te 3 tys za tylny naped i mechaniczna szpere to uzasadniona roznica.

Wto, 29.11.2011, 17:25
Awatar użytkownika

Myślę, że sama Toyota raczej stawia swój model w konkurencji z prawdziwymi coupe 2+2, a nie z 3 drzwiowymi hatchbackami, które przez każdego producenta są chrzczone mianem coupe, tyle że nic wspólnego z takim rodzajem nadwozia nie mają, no ale poczekajmy na porównania. Wtedy sprawa się wyjaśni. Chociaż dla mnie wszystko jest jasne juz teraz.

Wto, 29.11.2011, 19:17
Moderator
Awatar użytkownika

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

carscoop

Śro, 30.11.2011, 10:49
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 185 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna