Forum dotyczące samochodów seryjnych, produkowanych obecnie (choćby w ilościach śladowych) bądź oficjalnie zaprezentowanych
Czw, 07.01.2016, 10:16
Hybrydowy Hyundai został zaprezentowany w ośrodku Namyang R&D Center w Płd. Korei. Stalowa struktura pojazdu (z materiału określonego jako High Strength Steel) uzupełniona jest elementami aluminiowymi (tylna klapa, dach, elementy zawieszenia). IONIQ może występować w wersjach electric, plug-in hybrid i hybrid. Bazowa jednostką jest specjalnie skonstruowany dla tego modelu silnik 1.6l Kappa GDi, który połączony z silnikiem elektrycznym daje moc 105+ 47 KM. Projektantom samochodu udało się uzyskać efektywność cieplną silnika na poziomie 40% (przeciętna wartość dla zwykłych silników z zapłonem iskrowym: 25 - 35%, dla zapłonu samoczynnego: 35 - 45%*). Wyposażony jest on w 200-barowy, 6-dyszowy bezpośredni wtrysk paliwa, co pozwala na poprawienie parametrów spalania i emisji CO2. Do tego wszystkiego IONIQ został wyposażony w podwójne sprzęgło DCT.
Pierwsze zdjęcia

carscoops
--------------------------------
*) źródło:
http://moto-technik.blogspot.com/2012/0 ... j-niz.html
Czw, 07.01.2016, 12:58
Naprawdę not bad. Fajny! Wnętrze takie jak w 308, ale lepsze bo ma sterowanie nawiewami z osobnego panelu.
Sob, 09.01.2016, 9:48
To jest hybryda więc już za to nie lubię tego wozu
Śro, 23.03.2016, 17:10
Uwielbiam pomruk mojego TwinSparka, marzę o ryku V6, ale moim idealnym daily jest poliftowy Auris kombi w hybrydzie....
Takim Ioniqiem tez bym nie pogardził.
Śro, 23.03.2016, 23:36
Alfisti4ever napisał(a):To jest hybryda więc już za to nie lubię tego wozu

Są trzy wersje tego samochodu:
- normalna hybryda
- nienormalna hybryda
- wersja czysto elektryczna
Czw, 24.03.2016, 7:09
c5tourer napisał(a):Uwielbiam pomruk mojego TwinSparka, marzę o ryku V6, ale moim idealnym daily jest poliftowy Auris kombi w hybrydzie....
Takim Ioniqiem tez bym nie pogardził.
Mam identycznie, przy czym na początku należy wymienić TDI
Pią, 25.03.2016, 7:45
Z tymi hybrydami to jest wszystko fajne, ekologiczne itd. Tylko co z zasięgiem i czasem "tankowania". Niestety póki oba te parametry nie będą porównywalne jeśli nie lepsze z silnikami spalinowymi nie widzę przyszłości dla tych rozwiązań.
Pią, 25.03.2016, 13:41
Kwestia czasu, technologii i piniędzy. Mój poprzedni telefon musiał się ładować niecałe 3h do pełna, a nowy z system szybkiego ładowania robi to w 1 godzinę.
Z samochodami będzie tak samo, już są modele które do 80% dochodzą w 30 minut.
Pią, 25.03.2016, 22:06
Postęp jest w przypadku akumulatorów całkiem niezły w motoryzacji, jednocześnie jeśli czas ładowania 0-100% nie będzie wynosił maks 5 minut na pierwszej lepszej stacji to wciąż ciężko takie auta traktować jako zamienniki pojazdów z silnikiem spalinowym, a raczej jako dodatkowe auto do jazdy na krótkie dystanse i ładowanie co noc.
Sob, 26.03.2016, 8:55
Oczywiście że tak, elektryki są głównie do miasta, aczkolwiek nie brakuje ludzi którzy Teslami robią rocznie po 70 tysi rocznie.
Pon, 12.12.2016, 0:12
co by nie gadac... niebo a ziemia w porownaniu do tojoty.
Pon, 12.12.2016, 21:44
Ciekawy jestem ile realnie klientów odbierze Priusowi