|
|
Obecny czas: Wto, 16.06.2026, 16:10
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
 2012 Opel Ampera
Za cynkiem Icka    NCS Cytuj: Do tej pory samochody wykorzystujące połączone siły napędu elektrycznego i spalinowego, czyli hybrydowe, były domeną producentów japońskich. Auta całkowicie elektryczne też, bo Citroën C-Zero i Peugeot iOn to bracia bliźniacy Mitsubishi i-MiEV-a, który przyszedł na świat pierwszy. Wadą aut wyłącznie elektrycznych jest niewielki, trudny do zaakceptowania zasięg, długi czas ładowania w warunkach domowych, brak infrastruktury i... całkowita zależność od prądu. Hybrydy nawet najnowszej generacji wtedy, gdy są napędzane wyłącznie elektronami też nie potrafią zajechać daleko. Ponadto, za osiągi odpowiada w nich silnik spalinowy, a to znaczy, że im szybciej się jedzie, tym wyższy okazuje się apetyt hybrydy na paliwo. Pomysł inżynierów z General Motors jest wolny od wad obydwu technologii, chociaż wykorzystuje te same „klocki". Ponadto, Ampera to kawał ładnego auta, a nie miejski maluch - jak obecne wynalazki na prąd. Na serce systemu napędowego Ampery składają się silnik elektryczny o mocy 111 kW (150 KM), bateria o pojemności 16 kWh i prądnica o mocy 54 kW (72 KM). Napęd jest przenoszony na przednie koła za pośrednictwem przekładni planetarnej. W przeciwieństwie do zespołu napędowego samochodów hybrydowych, zespół napędowy Ampery został tak zaprojektowany, aby zapewnić maksymalne przyspieszenie i prędkość wyłącznie z wykorzystaniem elektrycznej strony mocy. Od 0 do 100 km/h auto przyspiesza w około 9 sekund i może mknąć z maksymalną prędkością wynoszącą ponad 160 km/h. W zależności od trybu pracy (jazda normalna, sportowa, górska, wymuszone ładowanie baterii), zasięg, który gwarantuje w pełni naładowana litowo-jonowa bateria wynosi od 40 km do 80 km.
Dodatkowe nawet 500 km Opel Ampera może pokonać dzięki silnikowi spalinowemu. 1,4-litrowa benzynowa jednostka o mocy 86 KM nie napędza kół, lecz prądnicę, która wytwarza energię elektryczną. Silnik spalinowy „potrafi" pracować tylko z taką prędkością obrotową, która jest najefektywniejsza pod względem zużycia paliwa. Prędkość obrotowa nie zależy od tego, jak głęboko kierowca wciśnie pedał przyspieszania. Silnik spalinowy napędza prądnicę, która zapewnia baterii świeżą dawkę energii elektrycznej po to, aby Ampera mogła poruszać się dalej dzięki... silnikowi elektrycznemu.
punktu widzenia rachunku ekonomicznego „produkcja" prÄ…du w taki sposĂłb jest maĹ‚o opĹ‚acalna, wiÄ™c komputer sterujÄ…cy pracÄ… zespoĹ‚u napÄ™dowego dopuszcza Ĺ‚adowanie baterii tylko do poziomu, jaki jest niezbÄ™dny do bieĹĽÄ…cej jazdy. Nie ma mowy o gromadzeniu energii w bateriach „na zapas". Chodzi o to, aby drogim prÄ…dem nie Ĺ‚adować baterii do maksimum, jeĹ›li za chwilÄ™ np. w garaĹĽu moĹĽna zrobić to znacznie taniej. Ĺadowanie baterii do maksimum trwa jedynie cztery godziny.
Składająca się z 288 ogniw bateria o masie aż 180 kg ma kształt litery T i została tak wkomponowana w podwozie, aby środek ciężkości auta znajdował się jak najniżej i jak najbliżej pionowej osi obrotu oraz aby nie ograniczać przestrzeni dla pasażerów i na bagaż. Amperą wygodnie podróżują 4 dorosłe osoby, bagażnik ma pojemność 300 l.
Najważniejsze jest to, że z punktu widzenia obsługi i jazdy spalinowo-elektryczny Opel nie różni się od innych aut. Z tą różnicą, że podróż nim jest niezwykle komfortowa ze względu na bardzo niski poziom hałasu we wnętrzu. Kierowca ani przez moment nie musi pamiętać o tym (nawet nie musi o tym wiedzieć!), że pod maską Ampery pracują dwa silniki (elektryczny i spalinowy) i prądnica, która może działać jak silnik elektryczny, wspomagający główny silnik elektryczny w zapewnieniu maksymalnych osiągów. Za pośrednictwem aż trzech sprzęgieł całość jest połączona z przekładnią planetarną, dostarczającą siłę napędową do kół.
Ampera to najpoważniejszy konkurent dla aut hybrydowych i elektrycznych zarazem. Potrafi niemal bezszelestnie i przy zerowej emisji dwutlenku węgla wjechać do miasta i zajechać daleko dzięki silnikowi elektrycznemu, napędzanemu... oktanami. Opel rozpocznie jej sprzedaż w 2012 r.
Silnik elektr. i benz., R4, 1.4 Moc 111 kW i 86 KM 0–100 km/h 9 s Prędkość maksymalna 161 km/h Zużycie paliwa w mieście 0 lub 1,2 l/godz.* Emisja CO2 0 lub <40 g/km Silnik elektryczny synchroniczny, moc 111 kW (150 KM), moment obrotowy 273 Nm; prądnica o mocy 54 kW; bateria 16 kWh, 360V. Silnik spalinowy poj. skok. 1398 cm3, moc 86 KM przy 4800 obr/min, napęd na przednie koła. Nadwozie 5-drzwiowy, 4-miejscowy liftback, długość x szerokość x wysokość 4498 x 1788 x 1430 mm, rozstaw osi 2685 mm, masa własna 1715 kg, poj. bagażnika 300 l, poj. zb. paliwa 35 l.
AMIS
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
|
| Śro, 07.09.2011, 12:28 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
 Re: 2012 Opel Ampera
Rzecz, która mnie urzekła najbardziej w tym aucie, czytając w magazynie Cars, to jego ładowność. Całkiem spory, chociaż fakt faktem czteroosobowy sedan, a ładowność - 268 kg. Lekka wtopa IMO.
_________________ | pajacyk.pl • polskieserce.pl | Kliknij raz dziennie. Codziennie.
|
| Śro, 07.09.2011, 12:31 |
|
 |
|
Triumph4111
Samochód: szwedzka cegła
|
Ice napisał(a): Rzecz, ktĂłra mnie urzekĹ‚a najbardziej w tym aucie, czytajÄ…c w magazynie Cars, to jego Ĺ‚adowność. CaĹ‚kiem spory, chociaĹĽ fakt faktem czteroosobowy sedan, a Ĺ‚adowność - 268 kg. Lekka wtopa IMO. Dokladnie, w zasadzie to nie samochod 4-osobowy tylko 2+2, bo nie ma szans zeby 4 dorosle osoby zmiescily sie w tym limicie, no chyba za 4 anorektyczki... Za to koncepcja napedu dosc ciekawa, czekam na testy...
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.' - S. Lem
|
| Śro, 07.09.2011, 12:35 |
|
 |
|
Alfisti4ever
Samochód: Włoski
|
Triumph4111 napisał(a): Dokladnie, w zasadzie to nie samochod 4-osoby tylko 2+2, bo nie ma szans zeby 4 dorosle osoby zmiescily sie w tym limicie, no chyba za 4 anorektyczki... Dlaczego z tyĹ‚u miaĹ‚yby siÄ™ nie zmieĹ›cić normalnej postury osoby  SiedziaĹ‚eĹ› tam  PrzecieĹĽ auto ma wymiary sedana segmentu C, a rozstaw osi dorĂłwnuje klasie D co wróży sporÄ… przestrzeĹ„ dla ludkĂłw  MaĹ‚a Ĺ‚adowność zapewne dlatego, ĹĽe i tak autem nie jeĹşdzi wiÄ™cej jak 2 osoby na co dzieĹ„  A samo auto mi siÄ™ podoba, chociaĹĽ Volt lepiej wyglÄ…da i przynajmniej nie jest tak paskudny jak Prius 
_________________ Alfa Romeo - la meccanica delle Emozioni Dźwięk V6 Busso o poranku, jak espresso dla uszu! La vita è troppo corta per non guidare italiano!
Why can't we just love everybody and judge them by the car they drive?
|
| Śro, 07.09.2011, 12:39 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
Alfisti4ever napisał(a): Dlaczego z tyĹ‚u miaĹ‚yby siÄ™ nie zmieĹ›cić normalnej postury osoby chodziĹ‚o raczej o masÄ™, a nie o wzrost 
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
|
| Śro, 07.09.2011, 12:41 |
|
 |
|
Tapir
Samochód: Uno / Saab 900 2.0T
|
Chodzi raczej o wage tych 4 osĂłb. Wychodzi 67kg na osobÄ™, a gdzie jeszcze bagaĹĽ czy paliwo?
_________________ Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
|
| Śro, 07.09.2011, 12:41 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
Alfisti4ever napisał(a): SiedziaĹ‚eĹ› tam Nie chodzi o wielkość, tylko o wspomnianÄ… Ĺ‚adowność. 4 Ĺ›rednio zbudowanych mężczyzn i nie moĹĽesz nawet czteropaka do bagaĹĽnika wĹ‚oĹĽyć. Nie wspominam o 4 dobrze zbudowanych mężczyznach, bo takich nawet 3'trzech nie wejdzie. Bezsens, bo na rynku USA tym autem bÄ™dzie mĂłgĹ‚ jeĹşdzić wyłącznie kierowca + zestaw Happy Meal.
_________________ | pajacyk.pl • polskieserce.pl | Kliknij raz dziennie. Codziennie.
|
| Śro, 07.09.2011, 12:43 |
|
 |
|
Triumph4111
Samochód: szwedzka cegła
|
A w ktorym miejscu napisalem cokolwiek o posturze?  chodzilo mi o wage, w testach samochodow o konfiguracji 2+2 czesto okresla sie tylne miejsca jako nadajace sie wylacznie dla dzieci i patrzac na ladownosc Ampery to dwojka doroslych i dwojka dzieci praktycznie wyczerpuje limit...
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.' - S. Lem
|
| Śro, 07.09.2011, 12:43 |
|
 |
|
POŃCZAK
Samochód: E36 318ti / 626 gf
|
Fajny, wrzuciłbym gaźnikowy silnik 2.0 v6 z Forda Capri.
_________________ http://www.tanidrift.pl
|
| Śro, 07.09.2011, 12:45 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
Zlot 2015 SS.pl. Godzina 24.00. Skończyło się piwo. Kto jedzie do sklepu?
Pardon + Kenji + Nogi Pończaka. Aha - jedna noga nie wraca, bo trzeba piwo spakować.
|
| Śro, 07.09.2011, 12:50 |
|
 |
|
POŃCZAK
Samochód: E36 318ti / 626 gf
|
Leże Myślę, że jechałby tylko Pardon i Kenji, bo resztę trzeba przeznaczyć na zapasy ... nisko walić ekologię ... zagazować hybrydę!
_________________ http://www.tanidrift.pl
|
| Śro, 07.09.2011, 12:51 |
|
 |
|
Michae
|
Ice napisał(a): chociaĹĽ fakt faktem czteroosobowy sedan Nie wiem, co jest z sedana w tym aucie.
_________________ Czas dostrzec, że fora motoryzacyjne to siedlisko nieudaczników, którzy często nawet nie prowadzili samochodów, jakie skreślili za 'brzydki wygląd', cierpiących na przekonanie, że na prawdę znają się na motoryzacji, gdy... nie mają o niej pojęcia. Nie marnuj życia, leć robić coś pożytecznego.
|
| Śro, 07.09.2011, 15:32 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
Faux pas, liftback.
|
| Śro, 07.09.2011, 15:33 |
|
 |
|
cobra
Samochód: Grande Punto 1.2
|
Nie wtrącam się do głównej rozmowy, tylko ze swojej strony dodam, że auto jest z zewnątrz koszmarnie brzydkie.. nie wiem co bardziej mi się nie podoba - czy nowy przód, który w przeciwieństwie do nowej Zafiry beznadziejnie reprezentuje aktualną drogę stylizacji u Opla, czy strasznie wysoki tył z żałosnym chromowanym pasem pod lampami. 
|
| Śro, 07.09.2011, 18:17 |
|
 |
|
polac
|
_________________ [']Zulu-2.X.1990-11.II.2007-PAMIĘTAMY!!!![']
|
| Śro, 07.09.2011, 18:21 |
|
 |
|
PiasQ
Samochód: Reno TCe 200
|
Jeśli patrzeć na konkurencję, to w zasadzie jedyne auto, które bym wybrał. Poza tym można się doczepić szczegółów, ale wolałbym to zrobić na żywo.
_________________ Pozdrawiam, PiasQ
|
| Śro, 07.09.2011, 18:38 |
|
 |
|
BmwM5
|
opel civic? nie no poraĹĽka... rozumiem ĹĽe nadal zmieniajÄ… swĂłj styl ale bez przesady...
_________________ Grip, grip, grip, front-end push, wheel-twirling, slide, crash, hospital. That’s kind of how it goes. - Krótki opis jazdy samochodami marki Audi.
what happened, happened and couldn't have happened any other way
|
| Śro, 07.09.2011, 18:38 |
|
 |
|
specyfik
Samochód: Focus 1.8 TDCI '08r.
|
Hybrydy uważam za nietrafiony pomysł, a co za tym idzie to auto też mnie nie interesuję. Trzeba mu oddać że jest ciekawszy od Priusa... ale nawet zapalenie płuc jest fajniejsze niż Prius. Jeśli już koncerny tak chcą iść w ekologię to o niebo sensowniejsze jest paliwo wodorowe. No ale wiadomo lobby... 
|
| Śro, 07.09.2011, 19:33 |
|
 |
|
markus
Samochód: Audi A4 B8 Avant
|
Zaciekawiła mnie koncepcja silnikowa w Amperze. Ciekaw jestem, jak to będzie jeździć (hybrydy już próbowałem testując przez tydzień Aurisa HSD) i jakie będą różnice (jeśli w ogóle będą) vs. "konwencjonalna hybryda". Z innej beczki - auto z wyglądu kompletnie mi się nie podoba. Przód z dużymi "bumerangami" jest całkiem ciekawy, ale na resztę kompletnie zabrakło stylistom pomysłu.
_________________ http://www.exoticcars.pl
|
| Śro, 07.09.2011, 20:13 |
|
 |
|
lordzofmafia
Samochód: Das Auto mit TDI
|
Ponoć w Rzeszy ma startować od 43 tys. €, czyli być droższy od BMW 520i... Już widzę te tłumy walące drzwiami i oknami... 
_________________ Old Opels never die!!! Opel - Wir lieben autos Od dużej pojemności lepsza jest tylko jeszcze większa pojemność - A. Opel 08.2007 - 08.2010 - '93 Opel Vectra GT - Rost In Peace ;(
|
| Nie, 11.09.2011, 19:29 |
|
|